Na Vačah ne dajo poštne poslovalnice

Odboru za ohranitev pošte je uspelo zbrati 494 podpisov krajanov in podpise društev.

Objavljeno
06. oktober 2013 11.51
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Vače, Maribor - Ker namerava Pošta Slovenije poleg njihovih poslovalnic na Savi, Dolah pri Litiji in Polšniku tudi na Vačah preoblikovati tamkajšnjo poslovalnico v pogodbeno pošto, so v tem kraju ustanovili Odbor za ohranitev pošte na Vačah. Uspelo jim je zbrati 494 podpisov ogorčenih domačinov in podpise številnih društev.

Razlogi zoper preoblikovanje pošte na Vačah

»Če boste pošto na Vačah zaprli, smo prepričani, da se ljudje na to območje ne bodo več naseljevali, temveč se bodo odselili, saj poleg ostalih poštnih storitev zdaj lahko dvignejo tudi denar,« je med drugim zapisal devetčlanski odbor za ohranitev pošte, ki je peticijo posredoval tudi vladi, predsedniku države in ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ljudi je tudi strah, kako bodo starejši krajani in invalidi prišli do svojega denarja in plačevali položnice. V krajevni skupnosti Vače deluje veliko podjetij in društev, ki se bodo morali za vsak izdan račun odpeljati do najbližje pošte ali pa bančne poslovalnice in jim nihče ne bo povrnil potnih stroškov. Pogodbeni pošti na Savi in na Vačah sta predvideni v trgovinah Kmetijsko-gozdarske zadruge Litija, a po besedah direktorja Borisa Rappla pogodbi nista podpisani, ker bi pred tem radi vedeli kako so take pogodbene pošte v praksi zaživele.

Uporabniki pošte ne bodo prikrajšani

V Pošti Slovenije pravijo, da spoštujejo nestrinjanje krajanov Vač, vendar ostajajo neomajni pri svoji odločitvi. Njihova tiskovna predstavnica Megi Jarc je za spletno Delo povedala, da so doslej v pogodbene pošte preoblikovali 18 pošt, do konca leta jih nameravajo še dvanajst, ter da uporabniki poštnih storitev niso v ničemer prikrajšani. Med drugim bodo lahko dobili informacijo o stanju na transakcijskem računu, vplačali denar ali ga dvignili. Jarčeva je pojasnila, da so pogodbene pošte racionalnejše, saj med drugim znižujejo stroške za poštne objekte in njihovo vzdrževanje. Letni prihranek na vsako pošto bo najmanj 15.000 evrov. V litijski občini bo prva preoblikovana pošta zaživela v začetku novembra v trgovini trebanjske kmetijske zadruge na Dolah pri Litiji. Predvidoma v decembru pa še v gostilni Juvan na Polšniku.

Primer dobre prakse so Hinje

Kot primer dobre prakse preoblikovanja poštne poslovalnice v pogodbeno pošto so Hinje v občini Žužemberk, kjer vse poštne storitve od maja letos že opravljajo trgovke v trgovini trebanjske kmetijske zadruge, za kar jih je Pošta Slovenije strokovno usposobila, zadrugi pa to nanese 570 evrov na mesec. Direktor Kmetijske zadruge Trebnje Ludvik Jerman je povedal, da so pogodbo s Pošto Slovenije podpisali še za dve njihovi trgovini v Dobrniču in v Velikem Gabru, ki bosta, tako kakor tista na Dolah pri Litiji, zaživeli v začetku novembra. Jerman v tem vidi tudi poslovno priložnost, saj oseba, ki opravi poštno storitev v njihovi trgovini zagotovo tudi nekaj kupi. Trgovke bodo za opravljanje poštnih storitev na mesec prejemale stimulacijo. S Pošto Slovenije bi se radi v kratkem dogovorili še za višje zneske vplačila in izplačila na račune posameznikov ali pravnih oseb, saj je to zdaj omejeno na 1000 evrov na dan, kar bi tudi zadrugi prišlo še kako prav pri polaganja njihovega dnevnega zaslužka na svoj transakcijski račun.