Na vidiku nov krog zaslišanj

»Gospod Janša dobro ve, česa je osumljen. Če želi to povedati javnosti, lahko to mirno naredi,« meni Kaj Erik Björkqvist. Nekdanji premier trdi, da mu kriminalisti niso hoteli povedati, česa je osumljen.

Objavljeno
23. oktober 2009 22.14
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana - »Gospod Janša dobro ve, česa je osumljen. Če želi to povedati javnosti, lahko to mirno naredi,« meni Kaj Erik Björkqvist, glavni preiskovalec v aferi Patria. Nekdanji premier vse od svojega zaslišanja prejšnji teden trdi, da mu kriminalisti niso hoteli povedati, česa je osumljen. V četrtkovih Odmevih je celo povedal, da so ljudje, ki so ga zaslišali, zaradi tega kršili zakonodajo: »Šlo je za čisto zlorabo zakona.« Janša je še dejal, da so mu na njegovo »izrecno vztrajanje« slovenski kriminalisti na koncu vendarle namignili, da ga sumijo tega, »da naj bi zahteval podkupnino od Jožeta Zagožna«. Vendar mu po njegovih besedah dokumentacije, ki bi potrjevala upravičenost tega suma, kriminalisti na zaslišanju niso pokazali.

»Finci obravnavajo kaznivo dejanje, za katero imajo očitno zadostne razloge za sum zoper Janšo. Menijo, da je osumljen podkupovanja,« smo izvedeli iz dobro obveščenih virov. Tako po finski kot naši zakonodaji pa za kazensko sankcijo ni treba, da je naslovnik podkupnine denar tudi prejel; dovolj je namreč že, če za prejetje podkupnine obstajajo sumi. Ali, rečeno drugače, že poizkus kaznivega dejanja je kazniv tudi pri nas, za kar je lahko izrečena kazen do treh let zapora.

Izvedeli smo tudi, da bo moral Janez Janša pred preiskovalce stopiti še enkrat. Predvsem zaradi novih ugotovitev zaslišanj iz prejšnjega tedna, menda pa tudi zaradi javnih polemik, ki sta jih s še enim osumljencem zadeve, slikarjem Juretom Cekuto povzročila okrog svojih zaslišanj: Janša je javnost namreč obvestil o t. i. »štabnem dokumentu«, ki so mu ga pokazali kriminalisti, njegov obstoj pa slikar spodbija. A novega kroga zaslišanj v primeru Patria po naših informacijah še ne bo kmalu, saj mora glavni preiskovalec afere Kaj Erik Björkqvist iz vseh dosedanjih zapisnikov iz zaslišanj sestaviti nova vprašanja.

Več v sobotni tiskani izdaji Delo