Na Vipavskem močna burja, Krka se umirja

Na nekaterih cestah se sneg oprijemlje vozišča, hujših težav pa za zdaj ne povzroča.

Objavljeno
17. februar 2016 09.39
De. P., STA
De. P., STA

Ljubljana - Na Vipavskem je ponoči pihala močna burja. V nekaterih delih države je snežilo. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da se sneg ponekod oprijema cestišča, predvsem na Primorskem pa promet ovira megla v pasovih.

Zaradi burje je na hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in Selom in na regionalni cesti Razdrto-Vipava prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila z ponjavami do osem ton.

Ponekod, predvsem v višjih predelih se sneg oprijema cestišč. Na cestah pa so posipne in plužne skupine.

Voznike zato opozarjajo, naj hitrost prilagodijo voznim razmeram ter upoštevajo varnostne razdalje. Na pot naj se ne odpravijo brez ustrezne zimske opreme. Ker je ponekod promet upočasnjen, pa naj bodo pripravljeni tudi na daljše potovalne čase.

Zaradi zimskih razmer je cesta čez prelaz Vršič zaprta, na prelazih Jezersko, Ljubelj in Korensko sedlo so obvezne verige. Na cestah Ajdovščina-Col-Črni Vrh in Godovič-Idrija velja prepoved prometa za priklopnike in polpriklopnike, prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone je tudi na mejnih prehodih Babno Polje in Petrina proti Hrvaški.

Voda na vozišču ovira promet na podravski avtocesti med Hajdino in razcepom Draženci. Zaradi poplavljenega vozišča pa je zaprta cesta Zameško-Kostanjevica med Koprivnikom in Malencami. Predvsem v višjih predelih Celjskega in na območju Mozirja je še snežna brozga. Po podatkih celjske družbe Vzdrževanje in obnova cest je sicer čez noč največ snega zapadlo na območju Logarske doline in Slovenskih Konjic, in sicer 10 centimetrov.

Pretok Krke se je nekoliko umiril

Krka, ki je v svojem gornjem toku davi upadala, se je v spodnjem toku ponoči umirila, da bi se razlila po kostanjeviškem otoku pa ji je manjkalo le približno 15 centimetrov. Težav z njenim naraščanjem v Kostanjevici na Krki tako ne pričakujejo, je poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Robert Zagorc povedal za STA. Težav ni tudi na Šentjernejskem.

Zagorc je še dodal, da je Krka na območju Kostanjevice na Krki zjutraj še rahlo naraščala, vendar so možnosti, da bi resneje ogrožala oziroma kaj zalila, majhne.

Po podatkih poveljnika šentjernejske civilne zaščite Jožka Jakšeta je Krka ponoči, tako kot so pričakovali, poplavila cesto Mršeča vas-Šentjernej, ki so jo morali v ponedeljek po 22. uri zapreti za promet. Kakšnih večjih težav pa pri svojem prestopanju bregov ni povzročila, je še povedal za STA.

Po podatkih samodejnih hidroloških postaje je gladina Krke v Soteski davi ob 5.30 padala, v Gorenji Gomili in Podbočju v svojem spodnjem toku pa se je ustalila in prenehala naraščati.

Tudi Ljubljanica na Ljubljanskem barju poplavlja na območju vsakoletnih poplav. Po napovedih hidrologov se bo obseg poplavljenih površin danes še ohranjal, jutri pa se bo počasi zmanjševal.

V manjšem obsegu se razlivata reki Dravinja in Sotla, katerih pretoka trenutno prehodno naraščata, vendar bosta danes tekom dneva pričela ponovno upadati.

Sneženje ni povzročalo težav

Sneženje večjih težav ni povzročilo, v nižje ležečih krajih je večinoma padlo le centimeter ali dva novega snega. Po podatkih Agencije RS za okolje je največ snega minulo noč zapadlo na Kredarici, kjer se je snežna odeja povečala za 40 centimetrov. Na Voglu je 25 centimetrov novega snega, na Vojskem 23, v Ratečah pa 20 centimetrov.

V gorskem svetu bo tudi danes oblačno in megleno in bo občasno še snežilo, najdlje v Julijcih in zahodnih Karavankah. V visokogorju je tudi povečana nevarnost snežnih plazov.