Na Vipavskem se začenja trgatev

Letošnja letina bo sicer slaba zaradi hude suše in visokih temperatur. Odkupna cena grozdja še ni znana.

Objavljeno
03. september 2013 18.30
J. S. S., Delo.si/STA
J. S. S., Delo.si/STA
Vipava, Dobrovo, Sežana - Trgatev v Vipavski dolini se uradno začenja danes, najprej pa bo na vrsti sorta sauvignon, je povedal direktor Kmetijske zadruge Vipava Boris Bajc. Po odločitvi enologa Agroinda Vipava bodo večjo pozornost dajali sadnosti in manj večjim stopnjam alkohola v vinu, zato bodo najprej potrgali sauvignon.

Trgatev se bo nadaljevala s sivim pinotom in postopoma ostalimi belimi sortami. Rdeče sorte bodo prišle na vrsto čez kakšna dva do tri tedne, saj je po Bajčevih besedah treba počakati na njihovo tehnološko zrelost.

Letošnja letina bo na Vipavskem slaba zaradi hude suše in visokih temperatur. »Že lanska je bila slaba, letošnja pa bo še za kakšen odstotek ali več slabša od lanske,« je dejal Bajc. Že spomladi je Kmetijska zadruga Vipava sklenila pogodbe z vinogradniki, po katerih naj bi odkupila 16.000 ton grozdja, v resnici pa ga pričakujejo le okrog 5800 ton. Kolikšna bo odkupna cena za kilogram grozdja, Bajc ni znal povedati, saj se kaj lahko zgodi, da bo zaradi manjše ponudbe od povpraševanja poskočila med samim odkupom.

V Goriških Brdih bodo začeli letošnjo trgatev predvidoma ob koncu tedna. Prve količine grozdja bodo v Vinsko klet Goriška Brda sprejeli 7. septembra, zaključili pa jo bodo predvidoma v prvih oktobrskih dneh. Enologi skrbno spremljajo dozorelost grozdja v vsakem vinogradu posebej in določijo optimalen čas trgatve glede na tehnološko in organoleptično zrelost grozdja, da se lahko maksimalno izkoristi potencial posamezne lege.

Trgatev bodo začeli s sortami za penine, kot sta modri pinot in chardonnay, nadaljevali pa s sivim pinotom in sauvignonom ter ostalimi belimi sortami. Z rdečimi sortami bodo počakali do konca septembra, saj želijo doseči optimalno zrelost.

»Pričakujemo količinsko nekoliko manjši letnik. V klet bomo sprejeli približno 7000 ton grozdja,« je povedala Marjana Simčič Humar iz Vinske kleti Goriška Brda.

Trgatev je v Vinski kleti Goriška Brda tudi pomemben dogodek za promocijo na tujih trgih. »Že vrsto let v kleti na trgatvah gostimo poslovne partnerje iz tujine – iz ZDA, Srbije, Hrvaške in celo iz južnoameriških držav. Razumevanje teritorija skozi osebno doživetje je namreč izjemno pomembno marketinško orodje na tujih trgih, kjer si Slovenija utira prodajne poti,« je še dejala Simčič Humarjeva.

Na Krasu bodo s trgatvijo začeli po 15. septembru, je povedal direktor Vinakras Sežana Marjan Colja. Trgati bodo začeli bese sorte, konec septembra pa bo prišel na vrsto refošk, iz katerega izdelujejo poznani kraški teran.

Tudi tu bo letina za 30 do 50 odstotkov manjša od normalne zaradi suše, odvisno od posamezne lege in starosti trt. Colja pričakuje, da bodo odkupili okrog 700 ton grozdja, trgatev pa zaključili do sredine oktobra.