Nabirala čemaž, nabrala jesenski podlesek in umrla

Zakonca, ki sta v ponedeljek s strupeno rastlino prišla na ljubljansko urgenco, sta podlegla učinkovinam strupa.

Objavljeno
06. april 2018 13.12
Milena Zupanič, A. S. H., STA
Milena Zupanič, A. S. H., STA

V UKC Ljubljana so od leta 2000 zdravili že 32 ljudi, ki so nabirali čemaž in ga zamenjali z jesenskim podleskom, ki je že v malih količinah smrten. Štirje bolniki so umrli, zadnja pacientka sinoči, danes pa je strupu rastline podlegel tudi njen mož, ki se je še danes v UKC Ljubljana boril za življenje.

Zastrupljena s podleskom prišla na urgenco UKC

Sinoči umrla pacientka se je zastrupila v ponedeljek. Z možem sta nabirala čemaž, po pomoti pa nabrala in pojedla jesenski podlesek. Na urgenco, kamor sta prišla po pomoč, sta prinesla ostanke nabranih rastlin s seboj, kar je pravilno, saj zdravniki sicer sploh ne morejo vedeti, od česa bi utegnil bolnik imeti težave. Sprejeta sta bila na Center za klinično toksikologijo in farmakologijo Interne klinike UKC, kjer je ženska po treh dneh podlegla, mož pa se je s strupenimi učinkovinami v bolnišnici boril še danes, a potem tudi umrl. Pri nabiranju čemaža je treba biti torej  izjemno previden.

Podlesek vsebuje močan strup kolhicin

»Nabiralce čemaža želimo opozoriti, na nevarnost s podobnimi strupenimi rastlinami, kot je jesenski podlesek. Čemaž in jesenski podlesek imata podobne podolgovate liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce, njihove sorodnike in prijatelje. Jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren,« je povedal zdravnik doc. dr. Mitja Brvar, vodja centra za zastrupitve v UKC.


Na sliki je prikazan kupček bolnikovega »čemaža«, kjer so vidni tudi ostanki jesenskega podleska.

Že nekaj listov podleska lahko smrtnih

»Smrtni odmerek je 10 do 50 gramov, to sta dve celotni rastlini. Ker ljudje nabirajo in uživajo samo liste, bi lahko rekli, da je smrtno zaužitje nekaj listov. Količina strupa kolhicin, ki se nahaja v rastlini, je odvisna tudi od vrste rastišča,« je povedal izkušeni dr. Brvar. Jedci jesenskega podleska pogosto najprej obiščejo svojega zdravnika; v centru za zastrupitve v UKC so v zadnjih treh letih prejeli 34 klicev drugih zdravnikov, ki so obravnavali bolnike zaradi suma zastrupitve z jesenskim podleskom.

Najprej bruhanje, potem odpoved organov

»Zastrupitev z jesenkim podleskom poteka v več fazah. Od dve do 12 ur po zaužitju bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. V času 24 do 72 ur po zaužitju pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo v prvi fazi zastrupitve, se po štirih ali petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga močno zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa bolnikom še izpadejo lasje,« je opisal posledice dr. Brvar.

Rastlino prinesti s seboj k zdravniku

Dr. Brvar svetuje: »V primeru prebavnih težav po obroku divjih rastlin, predvsem po obroku čemaža, moramo vedno pomisliti na zastrupitev z jesenskim podleskom. Ob vsakem sumu na zastrupitev s strupeno rastlino priporočamo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostane vedno vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.«

Zgoraj jesenski podlesek, spodaj čemaž.

Begunci ne poznajo naših gob

Tokrat sta se zastrupila Slovenca, večkrat pa se - predvsem z gobami - zastrupijo tuji državljani, tudi begunci. »Med begunci je bilo nekaj zastrupitev z gobami. Predvsem Kitajci radi nabirajo gobe, a so pri nas drugačne gobe kot na Kitajskem in jih ne poznajo,« so izkušnje zdravnika dr. Brvarja.