Slovenija bo zavračala ekonomske migrante

Vesna Györkös Žnidar meni, da je slovenska policija pred enim največjih izzivov, a ji zaupa.

Objavljeno
19. november 2015 09.56
Begunci na improviziranem mejnem prehodu vstopajo v Makedonijo. Idomeni, Grčija 29.avgusta 2015. Prehajanje je organizirano in nadzorovano s policisti in vojaki iz obeh držav. [begunci,državne meje,bodeča žica,ženske,moški,otroci,skupine ljudi]
Ma. F., Pi. K., Delo.si, STA, M. V., notranja politika
Ma. F., Pi. K., Delo.si, STA, M. V., notranja politika
Dobova − Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo 236.877 beguncev in migrantov, od tega danes do 6. ure 1011, ki so v sprejemnem centru v Dobovi. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo ob 6. uri 6153 oseb, od tega največ v Šentilju in Gornji Radgoni. Slovenijo pa je po podatkih policije od 20. oktobra zapustilo 220.341 prebežnikov.

Dogajanje spremljamo v živo:

19.37: Na mednarodni železniški mejni prehod v Dobovi so danes v spremstvu hrvaških policistov prispeli trije vlaki s 3127 tujci, zvečer pa pričakujejo naslednji vlak, na katerem naj bi bilo po napovedih hrvaških varnostnih organov 896 oseb. V nastanitvenem centru Šentilj je bilo ob 18. uri 3075 migrantov, ki čakajo na vstop v Avstrijo.

16.15: Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar zagotavlja, da s policijskima sindikatoma vodi konstruktiven, odprt in strpen dialog. Ministrica meni, da se slovenska policija oz. celotna država zaradi izjemnega migracijskega pritiska nahaja sredi enega svojih največjih izzivov, kar nedvomno prispeva predvsem k retoriki zaskrbljenosti, zlasti tistih, ki nosijo odgovornost za vodenje države. Hkrati verjame v uspešno, strokovno in odgovorno delo slovenske policije, ki uživa njeno zaupanje.

14.50: Sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic je povedal, da stavka policistov varnosti državljanov Slovenije ne ogroža. Vladna pogajalska skupina je pripravila izhodišča, so za čimprejšnja pogajanja s stavkovnim policijskim odborom in si želijo si čimprejšnjega dogovora.

14.36: Sekretar je pojasnil, da se bistveno povečuje število ekonomskih migrantov, poleg Maročanov gre tudi za ljudi z Zahodnega Balkana. Poudaril je, da prihajajo iz držav, ki so varne, in ni nobenega razloga, da jih ne bi vrnili, poleg tega nobeden od njih noče zaprositi za mednarodno zaščito.

14.27: Slovenija je doslej postavila nekaj več kot 40 kilometrov ograje z bodečo žico.

14.21: Šefic je povedal, da bodo tipični ekonomski migranti tema rednih videokonferenc med vpletenimi državami na balkanski poti in da za zdaj pri nas ni pojavov ali dogodkov, ki bi vzbujali skrb, kot tudi ne razlogov, da bi ljudje kakor koli ravnali samoiniciativno. Dejal je, da gre za kompleksne varnostne izzive, tako glede terorizma kot organiziranega kriminala. Migracijski tokovi se lahko zlorabijo za aktivnosti, ki z njimi nimajo nobene zveze, je dejal sekretar, a tega se zavedajo in ukrepajo.

Šefic je dejal, da bi bilo dobro, če bi se vpletenim državam danes prek videokonference uspelo dogovoriti o vračanju ekonomskih migrantov.

14.05: Začela se je tiskovna konferenca ministrstva za notranje zadeve na temo prebežnikov. Sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic je povedal, da 160 ekonomskih migrantov iz Maroka ostaja v migrantskem toku, saj jih Slovenija ne more vrniti Hrvaški.

12.57: Večernji list poroča, da je Slovenija danes Hrvatom poskušala vrniti 162 prebežnikov iz Maroka, Bangladeša, Šrilanke in Liberije, a je hrvaška slovensko zahtevo zavrnila. Prebežniki tako ostajajo v Sloveniji.

Hrvaška pri tem še sporoča, da tudi sama svoje meje zapira za ekonomske migrante.

11.50: Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je danes potrdil, da v Srbijo ne morejo več vstopiti ekonomski migranti oziroma migranti iz držav, »za katere sta Hrvaška in Slovenija odločili, da ne uživajo njihovega gostoljubja«, ker niso ogroženi zaradi vojn.

»Moramo zaščititi svojo državo in zato smo uvedli recipročne ukrepe za tiste, o katerih Hrvaška in Slovenija menita, da zanje ni prostora,« je dejal Vulin po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

11.15: Slovenija je Hrvaški najavila vračanje skupin ekonomskih migrantov, pravijo na policiji.

Predstavnik policije Drago Menegalija je za Reuters potrdil, da bodo odslej v Slovenijo smeli vstopiti le prebežniki, ki prihajajo iz držav, kjer potekajo oboroženi spopadi. Pojasnil je, da je v zadnjih dneh v Slovenijo prihajalo vse več ljudi, o katerih sumijo, da so ekonomski migranti. »Hrvaško smo uradno obvestili, da bomo skupine ekonomskih migrantov vračali. Odgovora s hrvaške strani še nismo prejeli,« so zapisali v izjavi, poslani Reutersu.

Makedonija in Srbija sta danes ponoči že sprejeli omejitve za prebežnike, ki so po balkanski begunski poti namenjeni na sever. Čez svoje meje odslej spuščata le državljane Sirije, Iraka in Afganistana, prišleke iz drugih držav pa nameravata vračati.

10.30: Obrambna ministrica Andreja Katič je na odboru DZ za obrambo o aktivnostih SV na slovenski meji povedala, da bo načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman danes izdal ukaz za vpoklic pogodbene rezerve.

Ministrica je v izjavi za STA po seji odbora za obrambo spomnila, da je ministrstvo za obrambo v vrsti ukrepov v migrantski krizi načrtovalo povečanje števila vojakov, ki so v sodelovanju s policijo potrebni pri varovanju državne meje in pri drugih nalogah.

Ker je treba zagotoviti opravljanje teh nalog tudi v prihodnosti, so se odločili za vpoklic obstoječih pripadnikov pogodbene rezerve Slovenske vojske, ki jih je 914, je pojasnila. Po njenih besedah bo načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Osterman danes o tem izdal ukaz. Obenem si na ministrstvu prizadevajo za povečanje pogodbene rezerve na 1500 pripadnikov. Obvestili so tudi vse tiste, ki so prostovoljno služili vojaški rok.

8.50: Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova je nekaj po peti uri zjutraj pripeljal vlak, na katerem je po podatkih hrvaških varnostnih organov 1011 prebežnikov. Nekaj minut pred polnočjo pa je v Dobovo prispel tudi vlak s 1017 prebežniki. V sredo je tako v Dobovo s štirimi vlaki prispelo 4062 prebežnikov.

V sprejemnih centrih v Dobovi in Brežicah trenutno ni tujcev, saj so jih policisti po oskrbi in evidentiranju ponoči vse z vlaki in avtobusi pospremili proti nastanitvenim centrom v notranjosti države, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Od tega so jih danes z izrednim vlakom iz Dobove v Avstrijo že prepeljali 520, so sporočili kranjski policisti. Že v torek so s tremi vlaki iz Dobove čez Jesenice v Avstrijo prepeljali 1615 evidentiranih beguncev in migrantov.

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 1069 prebežnikov. V sredo ob 22.30 jih je s Hrvaške na mejni prehod Petišovci z 12 avtobusi prispelo 691.

Po končanih postopkih evidentiranja v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi so bili prebežniki nastanjeni v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni.

V nastanitvenem centru Logatec pa je bilo ob 7. uri 246 registriranih prebežnikov, v vrhniškem nastanitvenem centru pa 893. Danes dopoldne je predviden organiziran prevoz beguncev in migrantov do Šentilja, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.