Načrt za priključka je še vedno v predalu

Civilni pobudi iz ljubljanskih Vižmarij sprašujeta, zakaj vlada že skoraj leto odlaša s potrditvijo dveh tunelskih priključkov v šentviškem predoru.

Objavljeno
13. februar 2007 07.00
Šentviški predor in obsavska cesta
Ljubljana – Civilni pobudi za gradnjo polnega priključka magistralne ceste na avtocesto v predoru Šentvid in proti cesti Stanežiče–Brod skozi Vižmarje pozivata vlado, naj takoj pojasni, zakaj še ni potrdila sprememb državnega lokacijskega načrta, s katerimi bi tudi formalno omogočila legalno gradnjo dveh tunelskih priključkov v šentviškem predoru. Po njihovih podatkih bi moral biti dokument potrjen že lansko pomlad, a se to ni zgodilo, ker naj bi obležal v vladnem predalu. Zato jih skrbi, da bo dvocevni predor do konca leta zgrajen, priključka pa ne.

Predstavniki obeh pobud so na nedavnem sestanku znova poudarili, da je nujno takojšnje sprejetje sprememb lokacijskega načrta za izvedbo polnega priključka v šentviškem predoru. V njem je namreč že vse nared za kopanje dveh nekajstometrskih vzporednih predorov, ki bi se na šentviški strani priključila v že zgrajeno kaverno dvocevnega predora. Prepričani so, da bi oba priključka (eden bi bil namenjen vozilom iz smeri Stanežič, drugi tistim, ki bi se hoteli iz smeri Kosez peljati na Celovško cesto) pomenila takšno razbremenitev prometa na severnem delu Ljubljane, da bi se lahko odpovedali načrtovani gradnji štiripasovne navezovalne ceste Stanežiče–Brod (Vižmarje)–Nemška cesta.

Več v današnjem tiskanem Delu