Nad mariborsko občino za več kot osem milijonov tožb

Največji je tožnik je s 4,65 milijona evrov Veolia, tožba zaradi univerzijade bo vredna najmanj tri milijone evrov

Objavljeno
06. november 2012 16.23
*tre* MARIBOR
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor

Maribor – Tožbe proti občini so dodatna nevarnost za mariborski proračun: če jih bo izgubila, bo morala že iz tako precej prazne mestne blagajne plačati približno 10 milijonov evrov. Za poplačilo v proračunu nima rezerviranih sredstev in jih tudi nikoli ni imela, pravijo v občinski upravi. Občina, ki je za odvetnika letos porabila 86.000 evrov, tudi sama na sodišču terja denar za svoje projekte.

Po podatkih iz županovega kabineta so odškodninske tožbe proti občini vredne 1,65 milijona evrov; Metava(1,17 milijona) in Nadškofija Maribor (102.986 evrov), v drugih primerih pa gre za tožbe fizičnih oseb. Tožba Nadškofije zaradi nezmožnosti uporabe enajstih denacionaliziranih stanovanj je še v postopku na mariborskem okrožnem sodišču, v primeru Metava pa so krajani, ki živijo ob že zaprtem odlagališču nevarnih odpadkov, na prvi stopnji izgubili pravdo proti MOM, a so se pritožili. V sporu zaradi osrednjega pokopališča Pobrežje, kjer so frančiškani zahtevali vrnitev 2,8 hektara pokopališča in 666.884 evrov uporabnine, je višje sodišče odločilo v prid občine.

Največja grožnja Veolia in Fisu

A seznam tožb proti MOM s tem še zdaleč ni zaključen. Roko po proračunu steguje zlasti avtobusni prevoznik Veolia, ki je deset let (do julija lani) kot koncesionar v Mariboru skrbel za mestni potniški promet. Veolia je vložila za več kot kot 4,65 milijona evrov tožb in eno izvršbo, z obrestmi vredno 1,6 milijona.
MOM je pravnomočno zmagala le v primeru, ko je prevoznik terjal 178.000 evrov, izgubila pa je tožbo v višini 821.000 evrov (sodba še ni pravnomočna) in pravnomočno tudi omenjeno izvršbo. Dva obroka dolga je občina že poravnala, tretjega mora do konca julija 2013.


Veolia toži občino, ker da je plačevala prenizko subvencijo, občinski odvetnik Rok Gerlovič pa vztraja, da sta stranki sklenili dogovor, da bosta, če bi se pokazala potreba po dvigu subvencije, sporazumno ugotovili dejansko stanje ter k pogodbi sklenili aneks. Gerlovič pravi, da je iz obrazložitve sodbe v tožbi, ki jo je občina izgubila, razvidno, da si sodišče spor razlaga tako kot Veolia, torej da pogodba ne določa fiksne letne subvencije. Zoper sodbo je Gerlovič že napovedal pritožbo. Tretja tožba Veolie v višini 3,65 milijona evrov je še v obravnavni na prvostopenjskem sodišču.
Zaradi odpovedi univerzijade lahko občina že v nekaj dneh pričakuje tudi tožbo Mednarodne univerzitetne športne zveze (Fisu), ki bo po besedah tiskovnega predstavnika Fisu Dejana Šušuvića višja od treh milijonov evrov, kolikor je znašala pristojbina.


Spor zaradi denarja za evropske projekte


MOM v zadnjem obdobju odškodninskih tožb zoper druge ni vlagala, so pa v letu 2009 sprožili gospodarski spor na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer od bivše službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) zahtevajo 3.400.864 evrov.


MOM poskuša priti do denarja EU za že končane naložbe: obnovo Karantene, cesto Kamnica-Sp. Kungota in gradnjo krožišča na Titovi cesti. Občina je pričakovala 3,4 milijona denarja EU, a ker so v SVLR ugotovili kršitve in nepravilnosti pri izvajanju naložb, ji so bili MOM pripravljeni plačati 1,6 milijona evrov, če bi ta umaknila tožbo na sodišču, kar pa se ni zgodilo. Glavna obravnava na sodišču je preložena na konec novembra.