Nad Počkom bodo na vojaški vaji zabrnela tudi letala F-16

Na osrednjem vadišču Sv se bo jutri začelo večdnevno usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Objavljeno
23. marec 2014 12.13
*tre* PILATUS
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ljubljana, Postojna − Na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna se bo v ponedeljek začelo večdnevno usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Usposabljanje bosta podpirali vojaški letalstvi Slovenske vojske (SV) in ZDA, pri čemer bo SV prispevala letali pilatus, ameriške zračne sile pa letali F-16, so po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočili z ministrstva za obrambo.

Usposabljanje vodi 152. letalska eskadrilja, na njem pa sodelujejo usmerjevalci združenega ognja iz enot SV, pripadniki 16. centra za nadzor in kontrolo zračnega prostora ter pripadniki združenega operativnega centra SV.

Ti bodo tudi usklajevali aktivnosti v zračnem prostoru nad vadiščem, tako da bo zračni prostor nad vadiščem med usposabljanjem zaprt le v nekaj krajših intervalih. Letala bodo območje preletavala na višinah med 200 in 5000 metrov.

Na usposabljanju, ki bo na Počku potekalo vse do petka, bodo sodelovali tudi slušatelji in inštruktorji šole zračnih sil ZDA AGOS (Air Ground Operations School), ki ima sedež v Nemčiji, piše STA.

Gre sicer za del priprav na mednarodno vajo Adriatic Strike 2014, ki bo v Sloveniji v začetku junija, so še zapisali na ministrstvu za obrambo.