Nada Cesarec odhaja v zapor

Pred vrati ženskega zapora na Igu so jo pričakali kolegi iz vse Slovenije.

Objavljeno
01. oktober 2013 10.59
dr.Cesarec Nada Brežice zdravstveni dom 14.11.2012 foto:Igor Mali
Milena Zupanič, notranja politika, S. M., Ni. Č., Delo.si
Milena Zupanič, notranja politika, S. M., Ni. Č., Delo.si

17:30

Sindikat Fides: Ocenjujemo, da je kazen huda, zlasti ker ji ni omogočeno alternativno prestajanje kazni. Predsednika republike je koordinacija zdravniških organizacij (FIDES, ZZS, SZD in Združenje zasebnih zdravnikov) prosila za omilitev kazni ali pomilostitev. Ob tem pa menimo, da so javni pozivi in pritiski, ki so jih na Predsednika republike izvajale nekatere skupine, v takšnih primerih nedostojen način izražanja stališč in so kolegici Cesarec prej škodovali kot koristili.

17:15

Frančišek Verk, Sindikat državnih organov Slovenije: Truma novinarjev elektronskih in tiskanih medijev, ki čakajo na nastop kazni obsojene zdravnice močno moti življenje in delo v ZPKZ Ig. Menim, da gre za skrajno zavržno in moralno ter etično nesprejemljivo dogajanje okoli nastopa nesrečne zdravnice, ki je bila seveda pravnomočno obsojena, a vendar zagotovo ne zasluži takega medijskega cirkusa.  Varuhinjo človekovih pravic  pozivam, da povzdigne svoj glas in na ta način javno pozove, da se take predstave pred vrati slovenskih zaporov ne bodo dogajale več.

Vsem, ki želijo poročati o pravičnosti izvršitev pravnomočnih sodb slovenskih sodišč, priporočam, da se naj več posvetijo tistim, ki so na protipraven način osiromašili slovensko delavstvo in proračun slovenske države, bili pravnomočno obsojeni in sedaj slovenske centre za socialno delo obremenjujejo s skrbjo, da jim zagotovijo družbeno koristno delo in v pričujoči krizi javnih financ državi povzročajo nepotrebne stroške, namesto da bi jih slovensko sodstvo udarilo po denarnici, kar seveda najbolj boli.

17:00

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer: Varuh v skladu z načelom pravne države ne more komentirati oziroma nasprotovati pravnomočni sodbi, s katero je bila obsojena zdravnica zaradi malomarnega zdravljenja, se pa zavzema za boljše udejanjenje alternativnega izvrševanja kazni zapora.

Nussdorferjeva je opozarila tudi na odprta vprašanja organiziranosti urgentne zdravstvene dejavnosti in se zavzela za pripravilo predlogov izboljšav.

14.00 Odzivi zdravnikov

Zdravnik Matjaž Lesjak, Slovenj Gradec: V naše delo je vključenih ogromno konfliktnih situacij, ki jih vse rešujemo sami. Družinski zdravnik v dežurstvu je v najhujši možni stresni situaciji. Za vse, tudi sredi noči si sam, v bolnišnici je drugače, tam je tim. Družinski zdravniki živimo nekaj let manj kot drugi prebivalci, zdravnice pa občutno manj.

Zdravnica Gordana Kalan Živčec, bivša predsednica Zdravniške zbornice Slovenija: Cesarčeva je pomagala tisočim. Danes smo tu zato, da ji povemo, da ni sama, da ji pomagamo skozi težko preizkušnjo, ki je izjemno boleča, da ni sama na drugi strani svobode. Kolegica je primer, ki ni bila sposobna opraviti vse, kar so na njo naložili. Sprejela je z dobronamernostjo, izteklo se je v njeno škodo s posledicami, ki so nepredstavljive.

Zdravnik Milan Matič, Brežice, 30 let delovne dobe: Nimam kaj dodati. Žalostno, da kolegica, ki dela 37 let, konča kariero kot kriminalec. V tej državi je veliko takih, ki bi lahko šli v zapor. Vsi smo enakopravni. Pogoji dela so za vse enaki. Veliko podobnih situacij imamo, v katerih bi se lahko zgodilo marsikaj. Nekatere se iztečejo dobro, druge ne.

Zdravnik Igor Muževič, predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktik.um: Vse, kar se z ministrom dogovarjamo, se prepočasi premika. Zdaj bomo absolutno pritisnili na odgovorne, da bodo zakonsko prepovedali hkratno delo na dveh mestih. Za to sicer ne dobimo nič dodatnih sredstev.

Mi končamo v zaporu, oni pa na Žalah. To, da hočejo vse dati na naša pleča, ne gre. Naša naloga je, da zdravimo ljudi, ne more pa biti naša naloga, da pa hkrati voditi zavožene zdravstvene politike, za katero so soodgovorni ljudje, ki so tudi odločali o pomilostitvi zdravnice. A zdravnica je šla v zapor, ne pa človek, ki bi bolj sodil v zapor, in to je predsednik republike Borut Pahor.

13:35

Soprog Želimir Cesarec: V življenju obstajajo časi govorjenja, časi molka in časi razmišljanja. Ni enostavno, verjemite mi. Nekoč mi je oče v svinčenih časih socializma učil, da je vsaka beseda, ki je ne povem, zlata. V razmerah, ki je v Sloveniji, se spomnimo, da so že stari latini rekli: Kar je dovoljeno bogu Jupitru, ni dovoljeno bogu. V živalski farmi je Orwel rekel, da so nekateri bolj enaki od drugih.

Če bi se zadeva še enrat ponavljala, se žena ne bi mogla drugače odločiti. Razen če je prelomni dan danes, ker se je očitno začel lov na zdravnike. Začela se bo alibi medicina. Kako se bo to odrazlilo na družbi, ne vem. Družba mora dati enako veljavo osnovnemu zdravstvu.

Moja žena ni kriva za smrt. Dejstva so, da je gospod tri tedne ležal v UKC na nevrokirurgiji, potem je njegovo življenje ugasnilo. 

Najbolj me je razočaralo to, da je moji ženi pripisano, da je to storila naklepno.

Menim, da se bo žena vrnila v ambulanto. Ona je mentor v katedri za družinsko medicino. K njej prihajajo na pouk mladi družinski zdravniki. Ni razloga, da se ne bi vrnila na delo.

Ženo bo obiskal, ko mu bodo dovolili. Rekli so, da imam pravico za dvakrat tedensko po največ tri ure.

13.28

Ob tej uri je zdravnica vstopila v zapor.

Pospremil jo je mož, ki ji je nosil kovček, ki se je čez nekaj minut vrnil. Od nje se je poslovilo okoli sedemdeset zdravnikov - s solzami v očeh in poslovilnimi govori.

Zdravniki nosijo okoli vratu letake, na katerih piše: Z eno nogo v zaporu, z drugo pa v grobu. Besede se nanašajo na desjtvo,da zdravniki umirajo v povprečju mlajši kot pripadniki drugih poklicev.

Od pristojnih bodo zdaj zahtevali spremembo zakona, ker ta zdaj od njih terja, da so naenkrat na dveh mestih.

Med zdravniki je bil tudi predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Igor Muževič, medtemko drugih zdravniških funkcionarjev, razen Gordane Živčec Kalan, ni bilo.

Nada Cesarec: Zelo sem zadovoljna, da so prišli, podpirajo me od samega začetka, zdravnmiki se trudimo, da damo svojim pacientom najboljše, delamo po zakonu, z moralo, a so take nesprejemljive okoliščine, da morajo iti zdravniki v zapor. Grozno, strašno. Pozdravljam kolege, ki najbrž vsak nosi kak vroč krompir, kot sem ga jaz. Pozdravljam predvsem tudi moje paciente, ki so ves čas stali ob meni, danes sem imela še ambulanto, jokali so za mano, jaz tudi z njimi, žal, pacienti so kaznovani, pa niso nič krivi.

13:10

Zdravniki se že zbirajo pred zaporom na Igu.

Pričakuje se, da bo med pol drugo in drugo uro na Ig prispela tudi obsojena zdravnica Nada Cesarec.

Trenutno je zbranih okoli trideset zdravnikov, med njimi je tudi nekdanja predsednica zdravniške zbornice Gordana Živčec Kalan. Zdravnike je na poti do zapora ovirala zapora ceste.

Pred zaporom je tudi veliko novinarjev.

***

V ženski zapor na Ig bo po 13. uri prišla na prestajanje polletne zaporne kazni prva zdravnica v Sloveniji Nada Cesarec.

Pred vrati zapora jo pričakujejo družinski zdravniki iz vse države. Prišli so, da bi izrazili podporo kolegici, ki zaradi preobremenjenosti ni zmogla iti k poškodovancu in je k njemu poslala le reševalce.

Razumejo jo, kot je dejal predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine PRAKTIK.UM Igor Muževič, saj dela večina družinskih zdravnikov v nečloveških razmerah.

Zaradi takšnih razmer so ob zdravstvenih težavah lahko ogroženi vsi prebivalci.