Nadaljevalo se bo odpravljanje posledic ujme

Po večini države posledice naraslih voda uspešno odpravljajo, škode bo precej.

Objavljeno
24. oktober 2014 07.22
Posodobljeno
24. oktober 2014 07.33
Poplave
Š. P., S. P., Delo.si; STA
Š. P., S. P., Delo.si; STA

Ljubljana − Na prizadetih območjih se bo danes nadaljevalo odstranjevanje posledic neurja, ki je zlasti Tolminsko, Poljansko dolino in jugovzhodno Ljubljano prizadelo v noči na sredo.

Do jutra je veljalo opozorilo agencije za okolje na močan veter v severni in v severovzhodni Sloveniji, ki bi v sunkih lahko presegel tudi hitrost 70 kilometrov na uro.

Do nedelje pontonski most med Žirmi in Vrhniko

Številne ekipe delavcev cestnih in komunalnih podjetij, gasilci ter vojaki v Poljanski dolini tudi danes nadaljujejo z odpravljanjem posledic sredinega neurja.

Kot je za STA povedal žirovski župan Janez Žakelj, je na območju njihove občine na terenu še vedno deset ekip z gradbeno mehanizacijo, ki se trudijo po najboljših močeh zagotoviti dostopnost do vseh hiš. Do nedelje bo predvidoma vzpostavljen tudi pontonski most med Žirmi in Vrhniko po prometni občinski cesti čez Podlipo.

Kot je za STA dejal poveljnik Civilne zaščite Občine Gorenja vas - Poljane Pavle Razložnik, so v njihovi občini še vedno na terenu vse gasilske enote, vojska in vzdrževalci, ki bodo skušali čim prej vzpostaviti normalne razmere. Ker je vodovod v Poljanah na več mestih pretrgan, vodohrane sedaj polnijo z gasilskimi cisternami, uporabniki pa morajo vodo prekuhavati.

Največ težav je sicer še vedno v dolini Hotovlja, kjer je odneslo precej ceste, oporni zidovi pa so porušeni. Dostop do hiš je sicer že zagotovljen, pri čemer si ponekod pomagajo tudi z obvozi. »Huje bo, ko bo treba stvar sanirati za daljše obdobje. To bo povezano z velikimi stroški, na potezi pa bosta občina in država,« je poudaril Razložnik.

Tudi na območju škofjeloške občine se danes s pomočjo mehanizacije prebijajo še do zadnjih hiš, tako da bodo vsi dostopi stanovalcev do glavnih cest normalno prevozni. Danes naj bi zagotovili tudi normalno vodooskrbo za hiše v Logu, ki so jih minule dni z vodo oskrbovali gasilci.

Velika škoda v Polhovem gradcu

Na območju občine Dobrova - Polhov Gradec se zaradi posledic  neurja še vedno ni mogoče pripeljati z avtomobilom do osmih hiš v dveh naseljih na območju Sela nad Polhovim Gradcem, je za STA povedal župan Franc Setnikar. Škodo po eni najhujših ujm v občini ocenjujejo na več kot tri milijone evrov.

Vode je bilo toliko, kot je verjetno ni bilo zadnjih 90 let, je dejal Setnikar, ki dodaja, da je bila praktično cela dolina od Dobrove proti Polhovemu Gradcu eno samo jezero. Uničena je vodna in cestna infrastruktura, od skupno 270 kilometrov cest jih je 40 kilometrov popolnoma uničenih, ostale so poškodovane, tako da bo potrebna resna sanacija vseh cest, je dejal župan.

Voda je zalila 25 hiš, poleg tega so v vaseh Hrastenice, Osredek, Gabrje in Selo nad Polhovim Gradcem do hiš prišli plazovi blata in vode, ki so vdrli v kar nekaj objektov, en kozolec je podrlo. Ponovno sta bila prizadeta dva večja proizvodna obrata v Polhovem Gradcu in eden v Gabrju ter še več manjših proizvodnih objektov, prav tako dva gostinska obrata v Polhovem Gradcu in v Gabrju.

Stotisoči evrov škode v Tolminu

V Baški grapi se razmere počasi umirjajo. Prebivalci čistijo stanovanjske in druge objekte ter njihovo okolico. Na srečo nobena izmed hiš na najbolj prizadetem območju ni huje poškodovana. Glavna cesta med Grahovim in Podbrdom je delno prevozna, že danes pa bo morda stekel tudi železniški promet, če bodo uspeli očistiti celotno železniško traso na progi Most na Soči-Podbrdo.

Samo na dveh malih hidroelektrarnah v Baški grapi je škode za več kot 100.000 evrov. Tolminski župan Uroš Brežan predvideva, da bo škoda na javni občinski infrastrukturi »vsaj šestmestna«.

Položaj je iz dneva v dan boljši tudi na območju občine Cerkno. Kot je povedal poveljnik CZ Občine Cerkno Stane Močnik so v četrtek še posredovali pri dveh domačijah v zaselku Žabče, kjer se je sprožila zemljina. Odgovorni spremljajo tudi stanje velikega plazu pri zaselku Laharn, ki je že v preteklosti ogrožal tudi stanovanjske objekte, zadnje deževje pa bi lahko spodbudilo njegovo premikanje.

Na Idrijskem ni več večjih težav. Po podatkih poveljnika CZ Občine Idrija Ivana Jereba je v Spodnji Idriji še vedno neprimeren za bivanje en stanovanjski objekt.

V Čepovanu na Banjški planoti, kjer je narasli potok poplavil tri bližnje stanovanjske objekte in proizvodnjo družbe Gonzaga, bodo gasilci PGD Čepovan, enota za hitre intervencije, delavci Želve in člani krajevne skupnosti Čepovan pod vodstvom štaba CZ Mestne občine Nova Gorica izvedli čiščenje potoka, ki ga je med neurjem zapolnila voda z vejevjem in drugimi naplavinami.

Veter je ponoči povzročil nekaj nevšečnosti

Močan veter je v četrtek zvečer in ponoči povzročil kar nekaj težav predvsem na Gorenjskem. Veter je poškodoval več streh in podrl nekaj dreves na območju Tržiča in Kranja. Sunki vetra lahko težave povzročajo tudi zjutraj, Arso pa opozarja še na porast rek in možna razlivanja v vzhodni in južni Sloveniji. Veter je podrl tudi nekaj dreves.

Močan veter je povzročil nekaj preglavic tudi drugod po državi. Tako je odkril streho stanovanjske hiše v naselju Žahenberc v občini Rogatec. Nad cesto Podvelka−Ribnica na Pohorju pa se je nagnilo drevo.

Večmilijonska škoda

Neurje je po prvih grobih podatkih na območju Poljanske doline povzročilo za več kot 30 milijonov evrov škode. Na občinski infrastrukturi in na objektih v občinah Žiri, Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka škoda znaša od 13 do 18 milijonov evrov, za okoli 17 milijonov evrov škode pa naj bi bilo na vodotokih.

Na Tolminskem imajo veliko dela na terenu predvsem cestni in komunalni delavci. Prevoznih, ne pa še očiščenih je glavnina občinskih cestnih povezav.

Potem ko so jo v sredo pregledali statiki, za danes na Slovenskih železnicah načrtujejo glavna dela in popravila proge. Čez dan naj bi predvidoma že vedeli, kdaj bo železniški promet na tem odseku lahko stekel.

Medtem ko točna višina škode, ki jo je povzročilo neurje, še ni znana, pa je že jasno, da občine od države ne morejo pričakovati vseh sredstev za sanacijo. Bo pa država zagotovila intervencijska sredstva v višini 400.000 evrov za očiščenje strug in tudi sredstva za sanacijo cest.