Nadaljevanje del v Hudi Jami takoj po končani reviziji

Vodja sektorja za vojna grobišča Marko Štrovs je pojasnil, da je denar za dela v Hudi Jami in na Teharjah zagotovljen. Koliko, pa v tem trenutku ne morejo povedati, saj so šele sedaj pripravili gradivo za vlado.

Objavljeno
05. november 2009 09.51
Državni sekretar v ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Marko Štrovs
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
Ljubljana - V nekem trenutku proračunske procedure je res kazalo, da ni denarja za dela v Hudi Jami,"zdaj pa ne zgleda več tako", je povedal vodja sektorja za vojna grobišča na ministrstvu za delo Marko Štrovs. Po njegovih besedah se bodo dela v Hudi Jami nadaljevala takoj potem, ko bo končana revizija rudarskega projekta za nadaljevanje del.

 

Štrovs je povedal, da bi bilo treba po odredbi preiskovalnega sodnika v Celju nadaljevati dela pri izkopu iz drugega jaška v rudniku v Hudi Jami, kjer so marca letos našli več sto mumificiranih posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev. A je dodal, da je bilo treba za nadaljevanje del izdelati poseben projekt, saj se dela v jami opravljajo v skladu z zakonom o rudarstvu.

 

Rudarska inšpektorica je namreč ugotovila, da so dela v jami že tako obsežna, da je treba pripraviti poseben projekt, je pojasnil vodja sektorja za vojna grobišča in dodal, da je izvajalec del Rudnik Trbovlje-Hrastnik izdelal omenjeni projekt in ga konec septembra dal v revizijo.

 

Po Štrovsovih navedbah zdaj izvajalec del Rudnik Trbovlje-Hrastnik čaka na odgovor. Dodal je, da izvajalec, ker revizija poteka že en mesec, pritiska na revizorje, naj mu povedo, kaj jim v pripravljenem projektu ni všeč.

 

Na vprašanje, kako komentira navedbe, da v državnem proračunu za leto 2010 in 2011 ni denarja za Barbara rov v Hudi Jami in kostnico na Teharjah, je Štrovs odgovoril, da je "to treba jemati nekoliko dialektično" in da je v nekem trenutku proračunske procedure res kazalo, da ni denarja za dela v Hudi Jami in kostnico na Teharjah. Zdaj pa denar je, je zatrdil.

 

Natančnih ocen, koliko denarja je zagotovljenega, v tem trenutku ne morejo dati, ker so šele sedaj pripravili gradivo za vlado, je pojasnil Štrovs. "Dokler ne dobimo potrditve, tega ne morem razlagati," je dejal in ocenil, da bo vlada gradivo verjetno obravnavala še novembra. Takrat bo po njegovih besedah verjetno vse jasno.

 

Kot je znano, je vodja evidentiranja prikritih grobišč Mitja Ferenc v nedeljo opozoril, da država za ureditev rova v prihodnjih dveh letih ni namenila niti evra, po njegovih navedbah pa bi za to in za ureditev kostnice na Teharjah potrebovali vsaj milijon evrov.

 

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pa so isti dan zatrdili, da je v letu 2010 za urejanje grobišč predvidenih okoli 258.000 evrov. Ferenc je nato javnosti posredoval zapisnik seje komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč z dne 20. oktobra, iz katerega je razvidno, da je Štrovs na seji dejal, da v predlogu proračuna za leti 2010 in 2011 niso zagotovljena sredstva za ureditev grobišča v Hudi Jami.

 

Kdo so žrtve, zakopane v rovu Barbara, ni znano, po nekaterih navedbah pa naj bi bili med njimi slovenski domobranci in hrvaški ustaši. Preiskovalci doslej na truplih niso odkrili strelnih ran, zato domnevajo, da so ti ljudje umrli zaradi zastrupitve s plinom. Doslej so iz rova iznesli 726 trupel, po ocenah Ferenca pa naj bi bilo v prvem jašku še okoli 2500 trupel. Trupla naj bi bila tudi v drugem in tretjem jašku.