Nadomestila za brezposelnost za 10 odstotkov višja

Letos brezposelni prejemajo dobrih 60 evrov višja nadomestila kot lani.

Objavljeno
31. oktober 2011 11.08
Posodobljeno
31. oktober 2011 13.16
A. L.
A. L.

LJUBLJANA – Povprečna višina izplačanega denarnega nadomestila je lani znašala 591,72 evrov bruto, v prvih osmih mesecih leta 2011 pa 653,42 evra bruto. To pomeni, da se je denarno nadomestilo v primerjavi z lani povišalo za 10,4 odstotka.

Število prejemnikov denarnega nadomestila od marca letos pada (februarja je bilo 40.207 prejemnikov, zadnji podatek, ki so nam ga posredovali, je za avgust, ko jih je bilo 35.088), medtem ko se izplačana sredstva od julija spet povišujejo (junija izplačanih 24,9 milijona evrov, avgusta pa 25,6 milijona, kljub temu da je bilo prejemnikov manj).

Kje tiči razlog?

Na Zavodu RS za zaposlovanje pravijo, da je na zvišanje nadomestila vplivalo samo zvišanje plač in pa novi zakon o urejanju trga dela, ki se je začel uporabljati v začetku leta. Z njim se je zvišalo denarno nadomestilo, ki prve tri mesece prejemanja znaša 80 odstotkov od osnove (prej je znašalo 70 odstotkov), minimalno in maksimalno denarno nadomestilo sta višji (minimalno znaša 350 evrov, medtem ko je najvišje 1050 evrov), osnova za odmero denarnega nadomestila pa je povprečna mesečna plača zavarovanca, prejeta v obdobju osmih mesecev (prej v obdobju 12 mesecev) pred mesecem nastanka brezposelnosti.

Po zaposlitvi denarna pomoč odpade

Na poslansko vprašanje, ali naj bi pravica do prejemanja nadomestila za brezposelnost prejemnikom ostala tudi, ko ti sklenejo pogodbo o zaposlitvi in začnejo opravljati delo, na ZRSZ odgovarjajo, da to ne drži: »Pravica do denarnega nadomestila preneha, če se oseba zaposli, samozaposli, prične opravljati delo na podlagi drugega pravnega razmerja, ki je podlaga za vključitev v obvezno zavarovanje, ko pridobi status upokojenca ter ko je ugotovljena popolna nezmožnost za delo.«

Izjeme so

Obstaja pa tudi izjema, in sicer: »Denarno nadomestilo se zniža za 50 odstotkov dodatnega dohodka za delo, za katero oseba prejme ali je upravičena prejeti dohodek iz dela, ki po plačilu davkov in obveznih prispevkov mesečno presega 200 evrov.«