Nadškof Zore: Ostal bom med ljudmi

O Rodetovem napadu na papeža je Zore povedal, da »je bil odsoten iz medijskega sveta« in izjave ne more komentirati.

Objavljeno
10. oktober 2014 14.13
nadskof
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Ljubljana − Na današnji novinarski konferenci se je javnosti prvič predstavil novi ljubljanski nadškof in metropolit Stane Zore. Na položaj ga je v soboto imenoval papež Frančišek, kar je nekaj več kot 14 mesecev po tistem, ko je odpoved službi dal Zoretov predhodnik Anton Stres.

Zore, na čigar imenovanje so bili odzivi tako v cerkveni kot laični javnosti pozitivni, je povedal, da »se Božja volja v človekovem življenju zgodi«. O razlogih, zakaj je papež izbral njega, se ne sprašuje, dejal pa je, da je vse svoje pomisleke in slabosti temeljito predstavil pristojnim. Poudaril je, da ljubezen ne pozna meja, potrebuje pa konkretnost. Želi si, da bi kot ljubljanski nadškof z vsemi ljudmi ustvarjal primerne okoliščine, v katerih bi vsi, brez razlike, živeli svoje človeško dostojanstvo. Ob svojem imenovanju čuti predvsem veliko odgovornost.

O pomislekih glede imenovanja za nadškofa je Zore povedal, da se zaveda nedoraslosti številnim izzivom, kot tudi dejstva, da se ne zaveda vseh izzivov službe, ki jo prevzema. Taka drža se mu zdi nujno potrebna, sicer bi človek v take službe vstopal predrzno.

Vera v Cerkev je bila skrhana

Na temo stika z ljudmi je povedal, da se je veliko srečeval z ljudmi, tako na Brezjah, kot primorski Sveti gori. Tudi zdaj bo med ljudmi, pravi. Poslanstvo škofa je po njegovem biti škof za ljudi. Prva skrb škofa mora biti pastorala, biti ljudstvu blizu. Spoznati je treba stiske in pričakovanja ljudi.

O skrhani veri v Cerkev je nadškof dejal, da se je na posamezne trenutke omajalo zaupanje v Cerkev. Zore meni, da se to zaupanje ne more pridobiti z deklaracijami in ukazi. Le tako, da bomo delali v resnično dobro vseh ljudi in da bomo iskreni do vsakega človeka, le tako se lahko vzpostavi zaupanje v Cerkev. Nadškof tudi ve, da »na terenu« ostaja zaupanje v duhovnike. Zaupanje je, zaupanje v institucijo pa bodo dosegli le z iskrenostjo in pristnostjo.

Na vprašanje, ali lahko od nadškofa pričakujemo kake reforme, je dejal, da na to zdaj še težko odgovori. Sprva mora, je poudaril, priti bistveno globlje v delovanje ljubljanske nadškofije in se spoznati tako z dobrim kot slabim, kar je najti v nadškofiji. Za takšne načrte in reforme je potrebna tako pobuda kot čas in ponižnost, je dejal.

O pričakovanjih do države je povedal, da pričakuje, da bo država Cerkev sprejemala kot partnerja v pogovoru. Pričakuje priznan prostor za uveljavljanje katoliškega socialnega nauka. V tem dialogu z državo pričakuje spoštljivost in dialoškost.

O napadu kardinala Franca Rodeta na papeža je Zore povedal, da je bil te dni odsoten iz medijskega sveta, zato izvirne izjave nadškofa Rodeta ni prebral in bi bil nepošten, če bi jo komentiral. Verjame pa, da glede na kardinalove izkušnje in njegov oseben odnos do papeža ocenjuje, da ga Rode ni napadel.