Nadškofija Maribor terja 72 tisočakov

Prvostopenjsko sodišče se mora o sporu med nadškofijo Maribor ter skladom kmetijskih zemljišč in gozdov odločiti znova. Vendar ne zgolj o 52.000 evrih, torej o razliki med prisojeno in sprva zahtevano odškodnino. Po besedah odvetnika Mateja Piriha je namreč nadškofija zahtevek povišala na 72.000 evrov.

Objavljeno
01. februar 2011 13.52
Mariborska nadškofija
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Nadškofija Maribor ter sklad kmetijskih zemljišč in gozdov še nista poravnavala vseh računov. Čez približno en mesec bo znana odločitev sodišča v sporu, vrednem 72 tisočakov, ki jih nadškofija terja, ker ni mogla uporabljati več deset hektarjev zemljišč od uveljavitve zakona o denacionalizaciji do vrnitve zemljišč v naravi. Gre za obdobje od 7. decembra 1991 do konca leta 1999, in sicer za gozdove in kmetijska zemljišča v Spodnjem Radvanju v bližini gradu Betnava, kjer je leta 1999 maševal papež Janez Pavel II.

S sporom se je sodišče enkrat že ubadalo in delno razsodilo v korist nadškofije. Ta je zahtevala 111.514 evrov odškodnine, a sodišče ji je prisodilo le okrog 59.000 evrov. Njen pravni zastopnik, odvetnik Matej Pirih, se je pritožil in uspel. Prvostopenjsko sodišče mora o zadevi (delno) odločiti znova. Vendar ne zgolj o 52.000 evrih, torej o razliki med prisojeno in sprva zahtevano odškodnino. Po besedah odvetnika Piriha je namreč nadškofija zahtevek povišala na 72.000 evrov, torej za 20 tisočakov, saj ji gre na roko mnenje izvedenca kmetijske in gozdarske stroke.

Pravna zastopnica sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, odvetnica Anica Posega Čeč, je sodniku Janezu Žirovniku predlagala, naj postavi novega izvedenca kmetijske in gozdarske stroke, saj je prepričana, da je nadškofija upravičena zgolj do nadomestila v višini izgubljenih zakupnin, ne pa tudi čistega dobička. Po njenih besedah nadškofija ni izkazala, kaj bi na vrnjenih površinah pridelovala, v kakšnih količinah in s kakšnimi stroški. Sodnik Žirovnik predlogu ni ugodil in je postopek zaključil. Sodbo bo predvidoma izdal v tridesetih dneh.