Nadškofiji ni več do dragega pravdanja

Umik tri milijone evrov vredne tožbe proti Papirusu, direktor Andraž Stegu pa napoveduje tožbo za 8,5 milijona evrov.

Objavljeno
13. oktober 2014 22.46
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Medvode – V ljubljanski nadškofiji niso predlagali nadaljevanja pravdanja, kar pomeni, da so umaknili tri milijone evrov vredno tožbo proti direktorju in lastniku Papirnice Goričane Andražu Steguju in njegovemu podjetju Papirus. Na nadškofiji zadeve ne komentirajo.

Maja 2012 je nadškofija, ki je leta 2004 prodala svoj enajstodstotni delež v Papirnici Goričane Stegujevemu podjetju Papirus, vložila tožbo proti Steguju in Papirusu, saj skladno s pogodbo ni dobila plačanega niti evra. Po njej bi morala prejeti v desetih letnih obrokih po 265.000 evrov.

Toda Andraž Stegu je zatrjeval, da je bilo z nekdanjim nadškofom Francem Rodetom dogovorjeno, da je ta znesek prispevek nadškofije za večmilijonsko obnovo dvorca Goričane, ki ga je nadškofija dobila vrnjenega v trajno last avgusta 2007.

Naroka za zaprtimi vrati

V zvezi z omenjeno pravdno zadevo (natančneje gre za plačilo 3.010.815,47 evra s pripadki) sta bili na ljubljanskem okrožnem sodišču dva naroka za zaprtimi vrati. Zaradi obveznosti v Vatikanu se pričanja ni udeležil kardinal Franc Rode, prav tako ni pričal niti vabljeni predstavnik tožeče strani, apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan.

Na zadnji obravnavi 12. maja je bilo tudi dogovorjeno, da bo sodni postopek do nadaljnjega miroval in da si bosta obe strani prizadevali za sporazumno rešitev. Ker nobena od strank v štirih mesecih, kar je bilo predlagano mirovanje, ni predlagala nadaljevanja postopka, je sodišče konec septembra postopek ustavilo.

Stegu: dolga ni bilo

Z Nadškofije Ljubljana smo od tiskovnega predstavnika Boštjana Prevca dobili pojasnilo, da zadeve »nočejo komentirati, ker razmerja v zvezi s plačilom kupnine za delnice še niso dokončno urejena«. Bolj zgovoren pa je bil včeraj Andraž Stegu. »Nenehno sem trdil, da tega dolga ni bilo, stroški, ki jih je imela nadškofija in posledično verniki zaradi te tožbe, ki jo je proti meni in podjetju Papirus vložil nekdanji nadškof Anton Stres, so visoki, po mojih izračunih gre za okoli 60.000 evrov. Približno 50.000 evrov so znašali stroški za odvetnike, prišteti pa je treba vsaj 10.000 evrov sodne takse,« je dejal direktor in lastnik goričanske papirnice.

Stegu v imenu Papirnice Goričane pripravlja tožbo proti nadškofiji zaradi 8,5 milijona evrov vredne obnove dvorca Goričane. »Sporazum o prestrukturiranju podjetja, podpisan z bankami, ki so reprogramirale dobrih 38 milijonov evrov dolga, me zavezuje, da v smislu dobrega gospodarja vložim tožbo do konca letošnjega leta,« je dejal.