Nadzor pred zaupanjem

Zaupanje je dobro, še boljši je nadzor. Kaže, da se tega nauka drži ne samo opozicija, katere temeljna naloga je nadzirati oblast, temveč tudi pozicija.

Objavljeno
23. marec 2007 22.10
Ivan Puc, urednik notranjepolitične redakcije Dela
Zaupanje je dobro, še boljši je nadzor. Kaže, da se tega nauka drži ne samo opozicija, katere temeljna naloga je nadzirati oblast, temveč tudi pozicija. Iz prvih odzivov na novico o vladnem ocenjevanju dela Slovenske obveščevalne agencije je bilo najprej razbrati, kakor da vlada tega sploh ne bi smela početi. No, kmalu se je zbistrilo, da tudi z vladnim nadzorom ni nič narobe. Kaj bi rekli o starših, ki jim le za enega od desetih otrok ne bi bilo mar, kod hodi in kaj počne? Takšne mehanizme nadzora tajnih služb, pravi nekdanji predsednik ustavnega sodišča dr. Tone Jerovšek, je »uporabljal tudi nekdanji premier Janez Drnovšek, pri čemer je popolnoma nepomembno, ali jih je izvajal prek posameznika ali skupine, pa tega nihče ni problematiziral«.

Akterji nove afere so imeli oziroma imajo v rokavu še enega aduta. Delovna skupina je menda vdrla celo v seznam tajnih sodelavcev. To je le domneva, toda za teorijo zarote, po kateri ni nič naključno – še najmanj, denimo, kraja računalnika sodelavcev predsednika države in njegovega gibanja –, čisto dovolj. Dovolj tudi za poslance iz komisije za nadzor obveščevalnih služb, ki so po odgovore nemudoma pohiteli na sedež Sove. Zaupanje v vladna zagotovila je dobro, še boljši je nadzor na kraju samem. Upamo, da niso morda mimogrede pogledali še v seznam sodelavcev agencije ...

Nizu vprašanj pozicijskih poslancev, naslovljenih na vlado, je včeraj sledila pobuda za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi preiskovala orožarske posle od leta 1994. Od takrat, ko sedanji premier Janez Janša ni bil več obrambni minister, kar se ujema s sprejetjem zakona o temeljnih razvojnih programih v Slovenski vojski. To je očiten odziv na zahtevo opozicije, naj državni zbor v prihodnjih dneh ustanovi komisijo le za preiskavo posla s finskimi oklepniki Patria. Kaže, da je vsakovrstnega preiskovanja oziroma nadzorovanja v državi popolnoma dovolj. Drugo vprašanje so njegovi učinki in bojazen pred političnimi igricami. Volivci bomo o trudu politikov sodili na volitvah. Na stavnicah javnomnenjskih anket se ob razpadanju LDS dogajajo pomembni premiki.