Nadzorne kamere v Kopru: veliki brat ali 
skrb za varnost?

Podatke hranijo največ 30 dni in jih nato brišejo, uporabljajo jih lahko policija in pravosodni organi.

Objavljeno
24. avgust 2011 09.10
Posodobljeno
24. avgust 2011 11.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – V koprski občini so v preteklih dneh začeli postavljati dodatnih osem videonadzornih kamer v Pristaniški ulici in na Ukmarjevem trgu, ki sta zadnja leta najbolj obljudeni površini v mestu. Nad postavljanje dodatnih nadzornih kamer so se tokrat obregnili predstavniki koprskega odbora stranke Oljka. Prepričani so, da gre za pretvezo zagotavljanja varnosti, da bi občinska uprava imela »še večji nadzor nad ljudmi«.

Vida Gračnar, predsednica lokalnega odbora stranke Oljka, je javnosti posredovala sporočilo, v katerem trdi, da ima občinska uprava »vrsto političnih namenov, med katere lahko spada tudi nadzor posameznikov«. »Svoboda posameznika je še večja pravica od pravice občine do zagotavljanja varnosti premoženja. Pravico do nadzora posameznikov bi morali prepustiti pristojnim organom (policiji) in ne občinski upravi,« je prepričana Gračnerjeva.

Postavitev kamer na teh javnih površinah naj bi pripomogla k izgubi sproščenega vzdušja. To naj bi bil prenagel ukrep, ki je agresiven do svobode posamzenikov, saj na tej ulici in trgu menda ni velike stopnje tveganja za kriminalna dejanja. Zato naj bi imela postavitev kamer politično ozdaje, so prepričani v Oljki.

Drugače pravijo v občinski upravi, ki se je odzvala tudi na zahteve in prošnje trgovcev. Mestna občinska uprava je začela z nameščanjem video nadzora na javnih površinah že pred leti. Do zdaj so kamere namestili na Verdijevi ulici in na objektih občinske uprave, na Pretorski palači, ki delno pokriva Titov trg, v Taverni in na Bastionu.

»Namera Mestne občine Koper je, da se v čim krajšem času opremi čim več javnih površin z video nadzorom, ker s tem zagotavljajo boljši nadzor nad javno infrastrukturo, posledično pa s tem zagotavljajo tudi večjo varnost občanov in obiskovalcev Kopra. Odločitev o namestitvi dodatnih osmih kamer v Pristaniško ulico in na Ukmarjev trg je bila sprejeta zaradi množičnosti prireditev in zaradi obljudenosti. Pogodbena dela v vrednosti nekaj manj kot 40.000 evrov bodo končana v prihodnjih dneh, pred začetkom izvajanja nadzora pa bodo postavili tudi zakonsko predpisane table z obvestilom o video nadzoru,« so odgovorili z občinske uprave in pojasnili, da so upoštevali določila zakona o varstvu osebnih podatkov.

Dostop do posnetkov ima samo pooblaščena oseba občinske uprave in pogodbeni vzdrževalec sistema ob prisotnosti pooblaščene osebe. Podatke hranijo največ 30 dni in jih nato brišejo, uporabljajo jih lahko policija in pravosodni organi. Ob sumu kaznivega dejanja je koprska občina policiji že večkrat posredovala posnetke, so pojasnili.

Na Policijski upravi Koper nam je Anita Leskovec povedala: »S stališča preiskovanja kriminalnih dejanj smo zadovoljni, če lahko uporabljamo posnetke. Toda video nadzor mora biti postavljen v skladu z vsemi zakonskimi predpisi.«