Nadzorni svet Vzajemne odpoklical Averja

Nadzorni svet Vzajemne je na današnji izredni seji odpoklical predsednika uprave družbe Boštjana Averja, njegove zadolžitve pa začasno prevzema član uprave Davor Hvala.

Objavljeno
09. oktober 2009 22.36
Mo. B. /Ka. Ž. /STA
Mo. B. /Ka. Ž. /STA
Ljubljana - Nadzorni svet Vzajemne je na današnji izredni seji odpoklical predsednika uprave družbe Boštjana Averja, njegove zadolžitve pa začasno prevzema član uprave Davor Hvala. Kot so sporočili iz Vzajemne, so oblikovali kadrovsko komisijo nadzornega sveta, ki bo nadzornemu svetu predlagala nove člane uprave.

Potem ko je Agencija za zavarovalni nadzor napovedala možnost imenovanja izredne uprave, je omenjeni poziv regulatorja zavarovalniškega trga na današnji seji, ki se je zavlekla pozno v večer, obravnaval nadzorni svet družbe. Prav na pomanjkljivo delovanje nadzornega sveta so se po skopih pojasnilih Vzajemne nanašali napovedani ukrepi.

Nesoglasja v vrhu Vzajemne, ki se vlečejo že več mesecev, se tako očitno bližajo razpletu. Ob današnjemu odpoklicu Averja se kmalu obetajo tudi spremembe v nadzornem svetu. Prav danes je namreč uprava na predlog Zveze društev upokojencev Slovenije objavila sklic izredne skupščine, ki bo 6. novembra.

Na skupščini naj bi iz nadzornega sveta Vzajemne odpoklicali Gregorja Primica, Jožeta Benčino, Ivana Sepaherja ter Dejana Rituperja. V naslednjem štiriletnem mandatu naj bi interese približno 900.000 zavarovancev v nadzornem svetu zavarovalnice zastopali predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak ter Jože Bučer, Frančiška Ćetković in Tomaž Banovec.

Upokojenci Vzajemni očitajo, da skuša denar namenjati v komercialne produkte, tj. življenjska zavarovanja, namesto da bi znižala ali vsaj ne zviševala premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vztrajajo pri tem, da se aktivno vključijo v upravljanje vzajemne zdravstvene zavarovalnice.

Spori v vrhu Vzajemne, katere krmilo je Aver prevzel septembra 2007, so se začeli spomladi, in sicer med Averjem in članom uprave Petrom Pustatičnikom. Slednjega so nadzorniki iz nekrivdnih razlogov odpoklicali maja, potem ko naj bi na aprilski skupščini skušal doseči Averjevo zamenjavo. Po Pustatičnikovih trditvah naj bi se v družbi dogajale nekatere nepravilnosti in neracionalnosti.

Na avgustovski skupščini Vzajemne so Pustatičnik in dva člana nadzornega sveta, Primic in Rituper, ostali brez razrešnice. O Averjevi rezrešitvi naj bi nato nadzorniki - del je podpiral delo uprave, del pa ne - odločali septembra, vendar predlog ni dobil ustrezne podpore.

Po trditvah vodstva zavarovalnica Vzajemna sicer posluje uspešno. V prvih osmih mesecih so prihodki znašali 174 milijonov evrov. Osemmesečni dobiček znaša sedem milijonov evrov, Vzajemna pa ga bo namenila za ohranjanje višine premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.