»Najboljše kadre nam pobere Avstrija«

Srednja šola Ravne: za gradnjo so porabili 7,3 milijona evrov, dijaki po službe odhajajo čez mejo.

Objavljeno
05. julij 2014 11.02
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Po dvanajstih letih prizadevanj so na Ravnah le dočakali novo srednjo šolo. Objekt, vreden 7,3 milijona evrov in opremljen z najsodobnejšo tehnologijo, bodo odprli v ponedeljek. Vpis se iz leta v leto povečuje, čedalje več zanimanja za tehniške poklice je tudi med dekleti, najboljši dijaki pa si zaposlitve iščejo v Avstriji.

»Naša stara šola je bila zgrajena leta 1957 kot gasilski dom in po 57 letih smo končno dobili novo, ustrezno šolo,« pravi ravnateljica Srednje šole Ravne Ivanka Stopar. Stavbo, ki jo je v celoti financirala država, so zgradili ob ravenski gimnaziji, na stari lokaciji ob železarni bodo obdržali večino delavnic, odvečne prostore pa oddajali.

Med gradnjo se je večkrat zapletlo, saj je gre za enega prvih projektov, zgrajenih na ključ. Izbran je bil Vegrad, vendar je še pred začetkom gradnje šel v stečaj. Stečajna upraviteljica je nato celoten projekt prodala družbi Strabag, ki je šolo zgradila v slabih dveh letih.

»V šolske stavbe 60 let ni bilo nobenih vlaganj. Da smo prišli do nove šole, smo morali narediti pragmatično potezo in ustanoviti Srednješolski center, s katerim smo dobili šolo in energetsko sanirali stare stavbe,« pojasnjuje direktor srednješolskega centra Dragomir Benko.

Nova šola ima štiri etaže in 4200 kvadratnih metrov prostorov, poleg učilnic, predavalnic, kabinetov in spremljevalnih prostorov so v kleti še štiri delavnice: povsem nova varilnica z varilnim robotom in CNC-rezalnikom, orodjarna ter delavnici za ročno obdelavo. S pred kratkim opremljenimi delavnicami na prejšnji lokaciji s tri milijone evrov vrednimi najsodobnejšimi CNC-roboti za orodjarstvo in strojništvo je Srednja šola Ravne po besedah Stoparjeve najbolje opremljena takšna šola. »Ministrstvo je imelo posluh za naše želje, saj izobražujemo zaposljive kadre. Žal pa v resnici izobražujemo za Avstrijo, ki nam še vedno pobere najboljše kadre.«

Letos je vpisanih 456 dijakov, 25 več kot lani, med njimi deset deklet. Najbolj priljubljen je program strojni tehnik, sledita elektrotehnika in računalništvo. »Imamo dober vpis in dober uspeh na maturi,« poudarja ravnateljica. Med malo več kot 60 maturanti Srednje šole Ravne je bilo letos pet zlatih maturantov.