Najboljši od najboljših na maturi na sprejemu pri Pahorju in Pikalu

Predsednik in resorni minister sta pripravila slavnostni sprejem za maturante, ki so na spomladanskem in jesenskem roku dosegli vse možne točk.

Objavljeno
28. september 2013 17.31
Slovenske mestne ulice so se danes že petič spremenile v veliko plesno dvorano
S. M., šolstvo
S. M., šolstvo

Tiste maturante, ki so na maturi 2013 dosegli vse možne točke, sta na Brdu pri Kranju slovesno sprejela minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Borut Pahor jim je ob tem dejal: »Vaš uspeh vrača pogum, upanje in vero v prihodnost. Ker mi funkcija to omogoča, vam v imenu države izrekam iskrene čestitke za izjemen uspeh, ki ste ga dosegli.«

Najboljši maturanti so po njegovih besedah, ki jih je povzela STA, »elita v najbolj žlahtnem pomenu besede«. Predsednik ne vidi nič napačnega v tem, če se bodo po diplomi odločili za odhod v tujino. »A rad bi, da bi se vrnili,«je dejal. »To je odvisno tudi od nas, ki smo odgovorni, da ustvarimo možnost, da se ljudje z vrhunskim znanjem vrnejo,« je opozoril.

Dejal jim je, da je v veliki meri od njih, ki bodo kmalu nosilna generacija družbe, odvisno, kako kakovostno življenje bomo imeli čez čas. »V vas je usmerjeno zelo veliko pričakovanje, mi pa moramo omogočiti, da z vašim znanjem in nadpovprečnostjo sežete do zvezd in da nam vsem skupaj pomagate, da zaživimo lepše in boljše čase,« je sklenil predsednik Pahor.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je poudaril, da je uspeh, ki so ga dosegli, skupen uspeh tako njih kot njihovih staršev in učiteljev, so sporočili z ministrstva. »Stari Latini so dejali, da je ponavljanje mati modrosti. Toda danes ne gre le za ponavljanje za učiteljem, temveč tudi za to, kako znanje nadgraditi in ga uporabiti v praksi,« je dejal minister Pikalo.

Potencial vsakega je po njegovih besedah treba razviti do največje možne mere. Dijaki, ki so se zbrali na Brdu, pa so ta maksimum že izkazali. Družba bi morala stremeti k vrhunskosti. »Vi ste vrhunski del, ki mnogo obeta.«

V imenu dijakov se je za sprejem zahvalila Simona Gričar z gimnazije Nove mesto. Izrazila je veselje, da je imela kakovostno izobraževanje. Poleg pridobivanja formalnega znanja v šoli pa jim je bilo po njenih besedah omogočeno pridobiti tudi veliko neformalnega znanja, med drugim na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njena želja je, da bi bilo vse, kar je bilo omogočeno njej, omogočeno tudi prihodnjih generacijam, piše STA.

Dijakov poklicne, splošne in mednarodne mature, ki so na spomladanskem in jesenskem roku splošne in poklicne mature 2013 dosegli vse možne točke, je skupaj 70.

K spomladanskemu roku splošne mature se je sicer na 85 šolah po Sloveniji prijavilo 8966 kandidatov, izpitov pa se jih je udeležilo 7814. Največ kandidatov se je mature udeležilo v osrednjeslovenski regiji, in sicer 2607, najmanj pa v zasavski regiji, kjer jih je bilo 79. Med gimnazijci je bil letos uspeh sicer 93,5-odstoten, med vsemi, ki so maturo opravljali, pa 87-odstoten, kar je približno enako kot lani.