Najdražji evroposlanec je Jelko Kacin

Zadnji dan je računsko sodišče prejelo poročila o ceni kampanje za evropske volitve LDS, SLS in SNS. Tik pred iztekom roka le poročila Zaresa še ni bilo. Najdražja je bila kampanja SD, najcenejši pa Lojze Peterle.

Objavljeno
22. oktober 2009 23.13
Jelko Kacin
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana - Še zadnja poročila o ceni kampanj za evropske volitve so včeraj prispela na računsko sodišče. Tik pred iztekom roka le poročila Zaresa še ni bilo. Kot je včeraj dopoldne izjavil Bogdan Biščak, ga je še podpisoval. Štejejo vsa poročila, ki so bila do polnoči oddana na pošto.

 

Zadnji dan je računsko sodišče prejelo poročila LDS, SLS in SNS. LDS je prijavila tretji najvišji proračun med vsemi strankami: 210.576 evrov. Več sta porabili le SD in SDS, ki so jima volivci dodelili dva sedeža v evropskem parlamentu. SLS je z 99.802 evri prijavila več kot pol nižji proračun kot LDS

 

Finančno najbolj neučinkoviti LDS in SLS


SLS je s skoraj 100.000 evri porabila največ denarja med strankami, ki jim ni uspelo dobiti evroposlanca. Volilo jih je le za odtenek več volivcev kot SNS Zmaga Jelinčiča, ki za kampanjo ni porabil skoraj nič. Če primerjamo z Desusom, so v SLS porabili skoraj trikrat več za pol slabši rezultat. Konkurent na desni, Nova Slovenija, pa je s Peterletom dosegla skoraj petkrat boljši rezultat s pol manj vloženega denarja. Evroposlanec Jelko Kacin (LDS) je bil, med tistimi, ki so bili izvoljeni, z več kakor 210.576 evri za volilno kampanjo, najdražji. Lojze Peterle s 53.160 evri najcenejši.

 

Več v petkovi tiskani izdaji Dela