Najemnik in občina dvigujeta roke od Snežnika

Gostišče bo spet zaprto, spor se seli na sodišče. Župan ministrstvu: »Zahvaljujemo se vam za sodelovanje«.

Objavljeno
05. december 2015 10.18
Tamara Ule najemnica grajske pristave. V Snežniku 4.12.2015[grad snežnik,pristava,portret]
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
Kozarišče – Po komaj dobrem letu delovanja bodo gostišče pri gradu Snežnik spet zaprli. Tamara Ule iz podjetja Elgo Nova je ministrstvu za kulturo odpovedala najemno pogodbo, ker da za delovanje gostišča ni zagotovilo ustreznih prostorskih razmer. Od namere, da bi snežniški kompleks prevzela v upravljanje, je odstopila tudi občina Loška dolina.

»Najemno pogodbo prekinjamo, ker zaradi neustreznih razmer in nefunkcionalne kuhinje gostišče ne more obratovati. Kavarna, kar naj bi bilo po mnenju ministrstva sedanje gostišče, res ne more biti gostišče s stalno in visokokakovostno gostinsko lokalno obarvano ponudbo, kot so zahtevali v razpisu za najem, danes pa se uslužbenci ministrstva sprenevedajo, da so nam oddali kavarno,« je za Delo povedala Uletova. Kot primer neprimernosti prostorov navaja, da imajo le eno majhno skladišče, zato morajo precej stvari hraniti v prostoru, kjer naj bi bile sanitarije.

»Obljubili so, da bodo prazen prostor uredili v skladišče, pa ga niso. Ministrstvo za kulturo je neodzivno,« trdi najemnica. Po njenih besedah je drugi vzrok za odpoved, da lastnik nima nobene vizije, kaj bi s tem premoženjem počel. »Kljub evropskim sredstvom je ministrstvu v pristavah uspelo obnoviti le tretjino načrtovanega. Nimamo upanja za boljši jutri, verjetno bodo pristave spet postale hiša duhov. Prejšnji minister Uroš Grilc nam je dejal, da bodo sosednje prostore, namenjene kuhinji, hitro uredili, a zdaj te vizije ni,« je povedala Tamara Ule.

Na ministrstvu za vse krivijo najemnika

Elgo Nova, d. o. o., iz Podskrajnika je postal najemnik junija 2014, Gostišče Pristave pa so odprli 1. decembra lani. Kmalu zatem so začeli odkrivali napake in pomanjkljivosti v infrastrukturi. Ker se ministrstvo na prošnje po izboljšavah ni odzivalo, so v popravilo sami vložili 56.000 evrov. Aprila letos so prenehali plačevati najemnino, 2755 evrov na mesec. Uletova pravi, da so se za ta korak odločili tudi za ceno mogoče odpovedi pogodbe ali celo tožbe.

Oboje se uresničuje. »Ministrstvo za kulturo je kot najemodajalec s precej potrpljenja in razumevanja do najemnika do zadnjega zadrževalo sprožitev postopkov izvršbe zaradi neizplačanih najemnin. Ker pa najemnik kljub večkratnim pozivom ministrstva svojih obveznosti ni poravnal, smo 6. novembra zadevo predali državnemu pravobranilstvu,« so za Delo navedli z ministrstva za kulturo. Prepričani so, da je krivda za sedanji zaplet najemnikova, ki da je najel »kavarno gradu Snežnik po načelu videno-najeto in pri tem izjavil, da ne bo uveljavljal kakršnihkoli zahtevkov ali izpodbijal pogodbe iz naslova morebitnih drugih stvarnih napak predmeta najema«. Na ministrstvu poleg tega trdijo, da so odpravili vse odkrite napake in pomanjkljivosti, ki so jih lahko priznali. Napak, ki jih je najemnik odpravljal brez njihovega soglasja oziroma vednosti, pa ministrstvo ne bo priznalo oziroma ne namerava priznati vlaganj.

Zgodbe nepreklicno konec, obupala tudi občina

»Centralno kurjavo so prišli kar nenadoma popravit včeraj, potem ko smo doslej s strahom opazovali, ali dela ali ne in ali bo dvorana za dogodek dovolj ogreta. Zapadlih najemnin ne nameravamo plačati in veseli nas, da bomo zadevo lahko razjasnili na sodišču. Napake onemogočajo rabo najetih stvari. Moja krivda je, da sem v začetku nanje opozarjala samo ustno. Ker ministrstvo ne namerava zagotoviti ustreznih razmer za delovanje gostišča do 23. decembra, bomo od pogodbe nepreklicno odstopili. In to čeprav je gostišče zaživelo in je v turistični sezoni dobro poslovalo,« je včeraj dejala Uletova.

Nad tem, da bi po dolgoletnih pričakovanjih postali upravljavec celotnega grajskega kompleksa, so obupali tudi na občini Loška dolina. Čeprav je ministrica Julijana Mlakar še avgusta letos dejala, da so po njenih izkušnjah »občine zelo dobri upravljavci določenih območij, ker se lahko precej hitreje odzovejo na zadeve, kakor če nekoga pošiljaš iz Ljubljane, da si vsako stvar posebej ogleda«, iz te moke ni kruha. »Tisto kar bi nam ministrstvo prepustilo v upravljanje, bi bilo za občino nerentabilno in preveliko finančno breme. Zato smo se jim zahvalili za sodelovanje,« je za Delo povedal župan Janez Komidar.