Najemnik kupil hotel, zdaj pričakuje dobiček

Družba Hočevar je za nepremičnine hotela Lambergh ponudila 1,42 milijona evrov. Še naprej z butičnim turizmom.

Objavljeno
31. maj 2017 22.03
Blaž Račič
Blaž Račič
Radovljica – Družba Hočevar je na današnji dražbi za nepremičnine hotela Lambergh v Dvorski vasi med osmimi dražitelji ponudila največ, 1.420.000 evrov, in s tem postala edina lastnica hotela. »Kot dosedanji najemniki hotela smo bili zelo zainteresirani, da postanemo lastniki,« je dejal direktor Tomaž Hočevar.

Novomeščan Tomaž Hočevar je leta 2013 z družbo Lambergh v najem od družbe Elba plus vzel hotel Lambergh v Dvorski vasi, pri čemer je tedaj za Delo dejal, da se je za vstop v hotelirsko dejavnost odločil, ker se je v hotel zaljubil. Direktor hotela Boštjan Božič je po dražbi na vprašanje, ali se romanca z nakupom hotela nadaljuje, odgovoril, da to ni ljubezenska zgodba, ampak posel. Podobno je nakup komentiral Hočevar, ki je dejal, da so tukaj zaradi dela, ki so ga začeli in ga nameravajo nadaljevati. S tem, verjameta lastnik in direktor, je konec obdobja, ko so hotel pretresale številne težave.

Ladjarji v hotelu

Investitor Milan Kepic je namreč končal v stečaju, vrednost gradnje kompleksa se je podvojila in je na koncu dosegla 12 milijonov evrov, zaradi spremenjenih gradbenih načrtov v obdobju, ko je gradnjo vodila Marjana Novak, so ostali brez skoraj treh milijonov evrov evropskega denarja. V hotelu so želeli urediti celo igralni salon. Nekaj časa so hotel vodili upniki, ki so gradili hotel in plačila za opravljeno delo niso prejeli. Največji med njimi, družba Neo dom ladjedelništvo Novomeščana Mihaela Živca, je hotel tudi formalno vodil in v tem času je ta z nepremičninami vred pristal v rokah slamnatih družb, ki so imele lastnike v ameriški davčni oazi, državi Delaware. Zadnja uradna lastnica nepremičnin je bila družba Elba plus, ki je imela poslovni naslov v Dvorski vasi. Odslej Elba plus naslova v hotelu ne bo imela več, je dejal Božič.

Za gradnjo hotela je družba Predence, ki sta jo leta 2005 ustanovila občina Radovljica (v projekt je vložila dvorec) in podjetnik Milan Kepic, najela več posojil. NKBM je imela največjo (zavarovano) terjatev med upniki vredno štiri milijone evrov, ki jo je prenesla na slabo banko. To terjatev je letos odkupila družba Novoinno finance v lasti Marka Vilfana, ki sicer živi v Londonu. Marko Vilfan se je včeraj udeležil dražbe, vendar izjav ni dajal. Med drugim smo ga želeli vprašati, koliko je plačal za terjatev in kakšen je bil njegov motiv za odkup. Očitno družba Novoinno finance plačila za terjatev od upnikov (tudi od Elbe plus) ni prejela in je sprožila izvršilni postopek, v okviru katerega so včeraj na dražbi prodali nepremično premoženje. S tem so nepremičnine proste bremen, je po dražbi zadovoljno ugotavljal Tomaž Hočevar.

Hočevar je na vprašanje o znesku, ki ga je ponudil za nakup, ob tem, da je bila ocenjena vrednost nepremičnin (hotel z graščino in zemljišča) 1,1 milijona evrov, prodajna cena pa 800.000 evrov, dejal, da je bila zanj cena sprejemljiva. Če ne bi bila, ga ne bi kupili, je pojasnil in poudaril, da so se že navezali na hotel, s katerim so imeli zadnja leta predvsem stroške. Če ga ne bi kupili, bi šla vsa vlaganja v nič, je še dodal.

Prvič pričakujejo dobiček

Čeprav so vsa leta poslovali z negativnim poslovnim rezultatom, so vztrajali in v dejavnost (za pokrivanje izgub iz poslovanja in za promocijo) skupaj vložili milijon evrov, je povedal Boštjan Božič. Po štirih letih delovanja letos, sodeč po rezervacijah, Božič pričakuje 67-odstotno zasedenost hotela in pozitivno poslovanje, medtem ko so imeli lani 45-odstotno zasedenost in negativen končni rezultat. »Butična zgodba hotela se bo nadaljevala, predvsem pa bomo poskušali zadržati obstoječe goste,« je dejal Božič. V hotelu, ki ima skupaj 43 sob (od tega devet luksuznih v graščini), so od leta 2013 sprejeli goste iz 47 držav, med njimi največ iz držav Beneluksa, Nemčije, Avstrije, Italije. Z višjimi cenami želijo privabiti petične goste, je še poudaril Božič in dodal, da bodo s ponudbo ostali v višjem cenovnem razredu. Dvoposteljna soba stane do 300 evrov na noč, odvisno od obdobja in zasedenosti hotela. Povprečen prihodek na sobo je 167 evrov, je povedal Božič, ki je zadovoljen, ker sodelujejo z belgijsko kliniko, ki v Dvorsko vas na zaključni del rehabilitacije vozi svoje goste.