»Najhitreje bi bila zadeva rešena, če bi dal Cvikl dokaze na mizo«

Poslovneža Walterja Wolfa so avstrijski policisti že petič zaslišali zaradi zadeve Patria. Na zaslišanju so bili navzoči tudi slovenski in finski preiskovalci. Z Wolfom smo opravili kratek intervju.

Objavljeno
24. september 2009 20.25
Dejan Karba
Dejan Karba
Maribor - Zaradi zadeve Patria so poslovneža Walterja Wolfa v sredo že petič zaslišali avstrijski kriminalisti, v navzočnosti finskega preiskovalca Kaja Erika Björkqvista in slovenske tožilke Branke Zobec Hrastar. Z Wolfom smo se pogovarjali v Mariboru. Med drugim nam je povedal, da so avstrijski preiskovalci, ki so zaslišali Hansa Wolfganga Riedla, jezni, ker nas obvešča o preiskavi.

 

Gospod Wolf, včeraj so vas v Avstriji zaslišali že petič, koliko časa so trajala zaslišanja oziroma to zaslišanje? Koliko ljudi vas je zaslišalo?

 

Začeli smo ob devetih zjutraj in končali ob 18.40. Vmes smo imeli eno uro odmora za kosilo. Zasliševala sta me dva avstrijska policista, poleg pa sta bila javna tožilka in en policist, ki me je zasliševal že v Sloveniji.

 

Torej dva Slovenca?

 

Da, oba sta bila Slovenca. Javna tožilka je imela nekaj vprašanj in sem brez težav odgovoril. Ne vem namreč, zakaj me Slovenci sploh še zaslišujejo.

 

So bili tam tudi Finci?

 

Da, tudi. Björkqvist in z njim dva preiskovalca.


So imeli kakšne obremenilne dokaze proti vam?

 

Če ničesar ni, potem ne morejo imeti ničesar v rokah. Pravijo, da sem dvignil 300.000 evrov. Dvignili denar in ga poslali na Tajsko.

 

Apichatu Sirithapornu?

 

Da. Ampak to ni res. Riedel je dvignil 300.000 evrov in mi posodil 100.000, ker sem mogel izdati račun podjetju ICB in ICB je to plačal.

 

ICB je podjetje, za katero delate v Liechtensteinu?

 

Podjetje je to plačalo, tudi moj račun, in jaz nisem Apichatu Sirithapornu dal ničesar, sploh ga v zadnjih dveh letih nisem niti videl. Ta denar je dvignil Riedel in meni dal 100.000 evrov v gotovini. Dokazati sem moral, kam sem ta denar dal. To je zdaj preverjeno, ker sem pokazal račune. Vse so preverili, vsak račun. Kupoval sem različne stvari, tudi darila za ženo in otroke, nekaj pa je bilo popravil na hiši.

 

Preiskava se bliža koncu, pravi Björkqvist. Ali vas čaka še kakšno zaslišanje?

 

Ne vem, o tem odloča javni tožilec, lahko se zgodi, da bo imel še kakšno vprašanje. Za to sem vedno na razpolago. Potem bodo morali odločiti o zadevi. Ne razumem namreč, zakaj so me morali petkrat zaslišati, če pa je že pred enim letom gospod Cvikl rekel, da ima dokaz, da sem jaz gospodu Janši dal denar. Zakaj to še preiskujejo? Naj to dokažejo in me zaprejo, pa je stvar rešena.


Cvikl naj bi predložil dokaze na našo policijo?

 

Ja, ja. Pa jih do zdaj še ni.


Pa ste to vprašali policijo?

 

Vprašal sem, kje imate dokaze in zakaj me ne zaprete? Ampak saj vidite, jaz grem zdaj nazaj v Avstrijo. Cvikl je rekel, da ima dokaze, da sem jaz Janši dal 300.000 evrov. Zadeva bi bila najhitreje rešena pa tudi najceneje bi bilo, če bi dal Cvikl dokaze na mizo. Se vam ne zdi?

 

So računi vaših podjetij v Liechtensteinu še vedno zaprti?

 

Da, vse je zaprto. Pa vse knjige o podjetju so pobrali od ... vse.

 

Riedel je včeraj vložil tožbo proti Patrii. Bosta tožila tudi banke, ker imata zaprte račune?

 

Da, seveda. Počakal bom samo, da se to reši, in bom v Sloveniji tožil nekaj posameznikov, časopisne hiše in državo.

 

Se mogoče krhajo odnosi med vami in Riedlom?

 

Ne. Zakaj? Midva delava skupaj že 30 let, imava skupne posle v Kanadi in na Balkanu. Midva sva poslovna partnerja.

 

No, tudi pri Patrii sta bila partnerja ...

 

Jaz nisem partner, ampak ICB.

 

Kaj vse ste delali za finski posel za Slovenijo?

 

Jaz sem našel partnerje v Sloveniji.

 

Gospoda Črnkoviča?

 

Da, on je eden izmed njih. Potem je delal dalje. Poznam ga z obrambnega ministrstva. Ima eno podjetje, jaz pa sem si želel zasebno podjetje, ne državnega, in predlagal sem Črnkoviča. On pa je najbrž pripeljal še Gorenje.

 

Gorenje ni bil vaš predlog?

 

Ne, ne, ko pa me je Riedel vprašal, kaj mislim o Gorenju, sem odgovoril zelo pozitivno, saj so edini, ki imajo dovolj denarja za gradnjo nove tovarne.

 

Torej menite, da policisti nimajo ničesar v rokah?

 

Ne. Cviklovega nimajo nič, kaj imajo, pa meni ne bodo povedali. Zdaj se obešajo na teh 300.000 evrov, ki naj bi jih jaz dvignil. Rešite to z Riedlom, on mi je dal 100.000 evrov in za to sem iz Liechtensteina izdal račun, da bi plačali nazaj Riedlu.


Ampak, kot smo večkrat slišali, vam očitajo, da veste več, kot pa hočete povedati.

 

Kaj naj jaz več vem? Kar so me vprašali, sem povedal, česar ne vem, ne morem povedati. Ali naj govorim laži? Jaz nisem Cvikl, ne morem prodajati laži. V tej vladi so tako navajeni lagati, da česa podobnega še nisem videl, pa sem bil že marsikje po svetu.