Najlepše je v družinskem krogu

Pravoslavni verniki so božič proslavili s svečami pred ljubljansko pravoslavno cerkvijo. Nekateri so odšli k maši, drugi k polnočnici. Nato so v najožjem družinskem krogu priredili posebno badnjo večerjo.

Objavljeno
07. januar 2007 01.01
Pravoslavni verniki praznujejo božič
Ljubljana – Najprej so prižgali sveče pred cerkvijo. Nekateri so odšli k maši, drugi k polnočnici. Zatem je sledila posebna badnja večerja v najožjem družinskem krogu. Tako so pravoslavni verniki – v Sloveniji jih je po zadnjem popisu skoraj 46 tisoč – praznovali predbožični večer. Danes, na božič, bodo na obisk povabili prijatelje in znance, da skupaj zaznamujejo rojstvo Jezusa Kristusa.

Že dobro uro pred večerno mašo v okolici pravoslavne cerkve ni bilo mogoče najti parkirnega mesta. Pred cerkvijo je bilo že polno ljudi, ki niso mogli več noter. Malčki so najprej prižigali svečke, a ko so jih želeli upihniti, so jih starši hitro opozorili, da se tega ne počne. »Sem pravoslavne vere, žena je muslimanka, otroka sta Slovenca,« je Milan Stojanović predstavil svojo družino, ki je šla letos prvič k pravoslavni maši. »Tu sem bolj zaradi radovednosti. Sinova Bojan in Brane bosta sama izbrala vero, ko odrasteta,« je povedala žena Mediha iz Trbovelj.

Patriarh srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković je dejal, da se najlepše na ta praznik dogaja v družinskem krogu. »Na polnočnici smo na tako imenovani badnji dan tradicionalno blagoslovili badnjak, hrastovo poleno, a zažiganja pred cerkvijo ne bo. Hrast sicer predstavlja Jezusa Kristusa in pomeni moč in trdoto,« je pojasnil.

Več o pravoslavnem proslavljanju božiča si preberite v današnjem Nedelu.