Najmanj enaki pri dohodkih, zadovoljstvo upada

Po indeksu človekovega razvoja smo prehiteli Finsko, Španijo, Italijo in Luksemburg.

Objavljeno
02. november 2011 15.05
Posodobljeno
02. november 2011 19.00
Li. K./STA
Li. K./STA
LJUBLJANA – V poročilu Združenih narodov o človekovem razvoju se Slovenija po indeksu, ki združuje kazalnike zdravja, izobrazbe in dohodka, med 187 državami uvršča na 21. mesto. Še posebej visok imamo kazalnik zdravja, je dejal Matjaž Hribar iz Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije (TRS), ki je poročilo predstavilo. Po podatkih poročila je Slovenija prehitela Finsko, Španijo, Italijo in Luksemburg. Življenjska doba se je v primerjavi z lanskim letom z 78,8 leta zvišala na 79,3 leta, razlaga Hribar. Povečalo se je tudi povprečno število let šolanja, ki za stare 25 let ali več znaša 11,6 leta.

Neenakost manjša kot drugje, premalo žensk v politiki

Neenakost je v dostopnosti zdravja, izobrazbe in dohodka v primerjavi z obravnavanimi državami manjša. Večja je pri dohodku, manjša pa pri izobrazbi in zagotavljanju zdravstvenih storitev, pojasnjuje Hribar. Kar se tiče razlik med spoloma je pri nas največja razlika v stopnji politične zastopanosti žensk. Ko gre za okolje, pa 90 odstotkov Slovencev zaupa v kakovost vodnih virov, v preostalih državah je zadovoljnih povprečno 69,2 odstotka ljudi. Bolj zaskrbljujoče pa je po Hribarjevih  besedah pri nas zadovoljstvo v življenju, ki upada.

Manca Košir: Ne prodaji javnih zavodov

Te meritve pomembno kažejo, kako je socialistični sistem zgradil mrežo dostopnega javnega zdravstva in javnega šolstva, pravi Manca Košir, predsednica TRS. Poudarja, da moramo to ohraniti, ne pa v okviru neoliberalnega koncepta prodajati javne zavode, kot so zdravstveni domovi, bolnišnice.