Najprej po cenejšo, nato po brezplačno vozovnico

Avtobusni prevozniki in Slovenske železnice so danes začeli prodajati subvencionirane vozovnice za dijake in študente.

Objavljeno
26. avgust 2012 22.44
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Avtobusni prevozniki in Slovenske železnice so danes začeli prodajati subvencionirane vozovnice za dijake in študente. Novi sistem uvaja tudi novost – brezplačno vozovnico za mestni promet v Ljubljani in Mariboru za tiste, ki bodo kupili vozovnico za medkrajevni promet.

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so zapisali, da so do brezplačne mesečne vozovnice za mestni promet v Ljubljani in Mariboru (le s tema dvema mestoma je ministrstvo doslej sklenilo dogovor) upravičeni tisti dijaki in študenti, ki imajo že kupljeno vozovnico za medkrajevni avtobusni ali železniški prevoz in »le v primeru, ko jim uporaba medkrajevnega ali železniškega prevoza ne omogoča dostopa do izvajalca vzgojno-izobraževalnega programa«.

Na ministrstvu pojasnjujejo, kaj to v praksi pomeni: »Če na relaciji med izstopnim postajališčem, do katerega se upravičenec pripelje z medkrajevnim avtobusnim ali železniškim prevozom, in postajališčem, ki je najbliže šoli oziroma fakulteti, obstaja povezava mestnega prometa, ki jo lahko upravičenec koristi za prevoz do šole oziroma fakultete, ima upravičenec pravico do pridobitve brezplačne mesečne vozovnice za mestni promet. Pravica do pridobitve brezplačne mesečne vozovnice za mestni promet izhaja izključno iz potreb izobraževanja.«

In kaj te ugodnosti pomenijo za izvajalce mestnega potniškega prometa v Ljubljani in Mariboru, kjer so danes začeli izdajati brezplačne vozovnice? Iz javnega podjetja Ljubljanski potniški promet so sporočili, da si morajo študenti in dijaki, ki niso iz Ljubljane, a se v Ljubljani šolajo, najprej urediti vozovnico za medkrajevni potniški promet. Šele potem lahko na prodajnih mestih LPP dvignejo brezplačno vozovnico za LPP – pri tem potrebujejo fotokopijo vloge za subvencionirano mesečno vozovnico in potrdilo o izdani subvencionirani mesečni vozovnici za medkrajevni promet.

Subvencijo bosta krila ministrstvo in MOL

Ljubljanski študenti in dijaki, ki za prevoz uporabljajo le LPP, bodo po novem za mesečno vozovnico odšteli 20 evrov. Ob nakupu morajo predložiti od izobraževalne ustanove potrjeno vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice. Šolske vozovnice lahko vsi uredijo na potniški blagajni LPP na Slovenski cesti, na glavni avtobusni postaji, do 19. oktobra pa tudi v stavbi Tehnični pregledi in homologacije LPP na Cesti Ljubljanske brigade.

Pogodbo z ministrstvom so na LPP podpisali v petek in določa, da bo strošek brezplačnih vozovnic (20 evrov) za neljubljanske študente in dijake LPP povrnilo ministrstvo. Za študente in dijake, ki živijo v Ljubljani in so od šole ali fakultete oddaljeni manj kot pet kilometrov, bo strošek krila ljubljanska občina, za tiste, ki so oddaljeni več kot pet kilometrov, pa delno (17 evrov) tudi ministrstvo. Z LPP so še sporočili, da na račun brezplačnih vozovnic pričakujejo povečanje števila imetnikov mesečnih vozovnic in potnikov; za koliko, niso napovedali.

V Mariboru pričakujejo tisoč rednih potnikov več

Tudi v Mariboru so danes začeli izdajati brezplačne vozovnice. Irena Polajžar iz javnega podjetja Marprom je povedala, da morajo upravičenci do brezplačne vozovnice za mestni promet prinesti kopijo vloge, ki so jo oddali pri koncesionarju za avtobusni prevoz ali pri Slovenskih železnicah, in potrdilo, ki jim ga izda prevoznik. »S kopijo vloge in potrdilom bodo na našem prodajnem mestu na glavni avtobusni postaji v Mariboru ali na železniški postaji v Mariboru brezplačno prejeli mesečno vozovnico za mariborski mestni promet.« V Marpromu pričakujejo povečanje za približno tisoč mesečnih vozovnic za primestne potnike. Strošek vsake brezplačno izdane vozovnice, 15,61 evra, bo tudi Marpromu povrnilo ministrstvo.