Najprej se bodo cepili zdravstveni delavci

Med zimo bi za novo gripo lahko zbolelo 25 odstokov Slovencev. Borut Miklavčič je potrdil, da bo cepljenje prostovoljno, zdravila bo dovolj, za slovenske državljane bo cepivo brezplačno.

Objavljeno
15. oktober 2009 16.21
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Minister za zdravje Borut Miklavčič je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da je Slovenija dobro pripravljena na zimsko obdobje, v katerem bi lahko po ocenah strokovnjakov za to obliko gripe zbolelo do 25 odstotkov prebivalstva. Vlada se je sicer danes seznanila z aktivnostmi in ukrepi glede nove gripe.

 

Po priporočilu Inštituta za varovanje zdravja naj bi najprej cepili zdravstvene delavce, takoj za njimi pa kronične bolnike, je napovedal minister. Slovenija bo po njegovih besedah 22. oktobra dobila 34.000 odmerkov cepiva, do konca leta pa 266.000 primerkov. Cepivo bo v Slovenijo prihajalo v zadovoljivih količinah, če pa bo interes večji, se dogovarjajo tudi za nove količine, je pojasnil.

 

Cepljenje bo prostovoljno, zdravila bo dovolj, je dejal minister. Vlada je sklenila, da bo cepivo za slovenske državljane brezplačno, plačati pa bo treba stroške cepljenja v višini sedmih evrov.

 

Cepivo je registrirano in do zdaj ni znan noben stranski učinek, je zagotovil. Ne pričakujejo nobene reakcije, če pa se bo ta pojavila, bodo po Miklavčičevih zagotovilih ustrezni strokovnjaki preverili vzroke zanjo. Že proti navadni gripi se cepi na milijone ljudi in praktično ni težav, je dejal.

 

Če gre za lažjo obliko nove gripe, še vedno velja, da je prvi stik z zdravnikom preko telefona. Če pa bi bila oblika obolenja hujša, je v vsakem zdravstvenem domu oz. bolnišnici pripravljen poseben program, je poudaril minister.

 

V začetku prihodnjega tedna naj bi bil po pričakovanjih znan odgovor evropske agencije za zdravila na vprašanje, s koliko odmerki bo treba cepiti.

 

Do zdaj je bilo v Sloveniji zabeleženih 263 primerov pandemske gripe, vendar sem niso vključeni vsi primeri. Od 5. oktobra namreč glede na blago obliko bolezni oseb ne testirajo več, je pojasnil minister. Vsi do zdaj oboleli so imeli lažjo obliko bolezni in nihče ni bil hospitaliziran, je še povedal.