Najprimernejša lokacija univerze je v Vipavi, a le pogojno

Upravni odbor univerze od občine Vipava v šestih mesecih zahteva prekategorizacijo zemljišča.

Objavljeno
16. april 2014 20.10
Posodobljeno
17. april 2014 06.00
začasno!Delo:2012-12-22 znanost
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Vipava – Upravni odbor novogoriške univerze je na včerajšnjem zasedanju za najprimernejšo lokacijo bodočega kampusa izbral Vipavo. Toda hkrati je občini tudi naložil, naj poskrbi za ustrezno prekategorizacijo zemljišča petih hektarov na sicer poplavnem območju na jugu Vipave. Župan Ivan Princes ocenjuje, da bodo univerzi ugodili brez večjih težav.

Med petimi lokacijami, ki so prišle v ožji izbor za gradnjo bodočega kampusa – gre za lokacije ob Kornu, nasproti Perle in na Majskih Poljanah v Novi Gorici ter Ajdovščino in Vipavo –, se je upravni odbor včeraj soglasno odločil za zadnjo. Toda po besedah Borisa Perica, predsednika upravnega odbora novogoriške univerze, bodo od vipavske občine zahtevali, da v šestih mesecih uredi namembnosti zemljišča. To se namreč nahaja na poplavnem območju.

V igri ostaja tudi Nova Gorica

»V tem času bomo pregledali, katere so preostale možne lokacije,« priznava Peric. Med drugimi lokacijami, ki imajo največ možnost za uvrstitev v končni izbor, je po njegovih besedah zemljišče ob novogoriškem sodišču nasproti Perle, medtem ko lokacija ob Kornu menda ne pride v poštev. »Za to lokacijo se je univerza zavzemala veliko let, a v vsem tem času nismo prišli do nekega sklepa,« pravi.

Rektor novogoriške univerze dr. Danilo Zavrtanik ocenjuje, da je lokacija v Vipavi primerna. »Če bi kampus sem umestili, bi bil to tip ameriškega kampusa, obenem pa edinstveni tovrstni kampus v Sloveniji, saj so vse druge univerze v mestih. Kampus bi se seveda navezoval tudi na dvorec Lanthieri, kjer že delujemo,« poudarja.

Bo novogoriška univerza vipavska?

Bi torej v tem primeru Univerza v Novi Gorici pravzaprav postala Univerza v Vipavi? »Pustimo to za prihodnost. Lahko rečem le, da je naša težnja, da vse dejavnosti preselimo na eno lokacijo. To se bo nekoč zagotovo zgodilo. Ime se mi zdi manj pomembno, si ga pa nobena univerza ne želi spreminjati po toliko letih obstoja. Za spremembo imena bi se osebno odločil le v primeru zelo bogatega donatorja,« odgovarja Zavrtanik. Načrtuje, da bodo še letos pripravili idejne načrte in mogoče tudi že prve projekte, da bi prihodnje leto že lahko začeli graditi. Pri tem računa predvsem na evropska sredstva, denar zasebnikov in investitorjev v visoko šolstvo.

Na novinarsko vprašanje, ali včerajšnja odločitev bodoče lokacije kampusa s pomembnim zadržkom ni neke vrste strašilni manever, da bi se novogoriška občina bolj resno zavzela, da univerza ostane tam, pa je Zavrtanik odgovoril: »V procesu izbora lokacije kampusa ni treba nikogar strašiti. Tisti, ki vidijo interes, da je univerza v njihovem kraju, bi morali univerzi tudi nekaj ponuditi«.

Princes večjih težav ne vidi

Vipavski župan Ivan Princes v včerajšnji odločitvi upravnega odbora univerze ni videl resnejših zadržkov, da kampusa v Vipavi ne bi bilo. Dejal je, da bodo za spremembo namembnosti zemljišča poskrbeli že v 20 dneh, in ne v šestih mesecih, ter da odločitev univerze odpira novo poglavje v skupnem sodelovanju.

Naj spomnimo, da so se vipavski svetniki prejšnji teden odločili, da univerzi za ureditev že leta načrtovanega kampusa prodajo slabih pet hektarov na sicer poplavnem območju na jugu Vipave. Svetniki so namreč potrdili predlog pogodbe, s katero bi za dober milijon evrov prodali zazidljivi parceli južno od Centra starejših Pristan v Vipavi in sosednje škofijske gimnazije.