Največ anketiranih za vladni nadzor Sove

V Delovi anketi so se vprašani med drugim izrekali o vladni odločitvi, da ustanovi posebno delovno skupino za pregled dela Sove. Največ, 41,9 odstotka vprašanih, jih je odgovorilo, da je tako prav.

Objavljeno
31. marec 2007 08.15
Minister Šturm pravi, da so predlagane spremembe 129. člena ustave optimalne
Ljubljana – Vprašani v tokratni Delovi anketi so se med drugim izrekali o vladni odločitvi, da ustanovi posebno delovno skupino in jo pooblasti za pregled dela Sove. Na vprašanje, kaj mislijo o tem, je 41,9 odstotka vprašanih odgovorilo, da je tako prav, saj vlada mora nadzorovati delo obveščevalne službe. Da to ni bilo potrebno, ker zadošča poslanski nadzor, jih je menilo 11,6 odstotka, da odločitev ni bila najboljša, ker povzroča politične polemike, 15,9 odstotka, da vlada nima pravice nadzirati obveščevalcev, pa 19,0 odstotka.
Največ anketiranih je izbralo odgovor, ki pritrjuje vladnemu početju, vendar je tistih, ki so se odločili za preostale tri odgovore, ki ga ne odobravajo, nekoliko več – 46,5 odstotka.

V marčni anketi je bilo zastavljenih še več vprašanj, ki zadevajo aktualno dogajanje v zvezi s Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sovo) in na politični levici.

O vladnem nadzoru Sove smo se za Sobotno prilogo pogovarjali tudi z vodjo vladne delovne skupine, pravosodnim ministrom Lovrom Šturmom. Bil je presenečen nad neprofesionalnostjo in neodgovornostjo prvih odzivov na ustanovitev te skupine. Nekdanjemu prvemu možu Sove Iztoku Podbregarju in prejšnjemu predsedniku komisije za nadzor obveščevalnih in varnostni služb Davorinu Terčonu je očital, da sta iz "nepreverjene govorice delala neresnično zgodbo, češ da smo imeli vpogled v mrežo sodelavcev Sove. To nas prav nič ne zanima. Ti ljudje delajo za Sovo v težkih okoliščinah in mnogokrat zelo veliko tvegajo. Opravljajo koristno delo za vsakega od nas in za vse nas skupaj v državi, pa tudi v širših obrambnih organizacijah, katerih člani smo. Zagotavljajo nam varnost in stabilnost ustavne demokracije. Ne najdem besed za to, da se jih skuša tako vznemirjati. Takšni odzivi so popolnoma nesprejemljivi," pravi Šturm.

Več o anketi in intervjuju s pravosodnim ministrom Lovrom Šturmomv sobotnem tiskanam Delu.