Največ raka na dojki prav na Goriškem

Vsako leto na novo zboli več kot 1100 žensk, od tega 75 na Goriškem.

Objavljeno
02. oktober 2013 10.43
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Oktober je mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem raku pri ženskah. Vsako leto v državi zboli več kot 1100 žensk, 400 pa jih umre. Na Goriškem je odstotek žensk, ki zbolijo za to vrsto raka, že vrsto let najvišji v državi, saj je med leti 2000 in 2009 za njim vsako leto na novo zbolelo 75 žensk.

Rak dojk je v visokem odstotku ozdravljiv, če ga odkrijemo dovolj zgodaj. Da bi ta cilj dosegli, je treba ženske ozaveščati od najstniških let, ženske pa največ naredijo zase, če si dojke redno mesečno pregledujejo, pravijo strokovnjaki. Čeprav kar 80 odstotkov žensk za rakom dojke zboli po 50. letu, pa zbolevajo tudi mlajše in celo zelo mlade ženske. Ob tem velja poudariti, da je v zadnjih letih prav na Goriškem opaziti največ tovrstnega raka: groba incidenčna stopnja (število novih primerov na 100.000 žensk) v regiji je, denimo, v letu 2006 znašala 125 in je bila višja kot v Sloveniji, kjer so odkrili 109 novih primerov na 100.000 žensk. Rak dojke je tako v regiji predstavljal več kot četrtino oziroma 26 odstotkov novoodkritih rakavih obolenj.

Za čim zgodnejše odkrivanje raka dojk tudi v Sloveniji deluje nacionalni presejalni program za zgodnje odkrivanje rakavih sprememb na dojkah Dora, ki pa še vedno ni razširjen po vsej državi, temveč so vanj vključene le ženske ljubljanske in mariborske regije v življenjskem obdobju med 50 in 69 let.

»Cilj programa Dora je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25 do 30 odstotkov, pogoj za uspešnost programa pa je, da se vabilu na slikanje odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Seveda bomo to dosegli le, če bo program deloval po vsej državi,« opozarja dr. Marko Vudrag, v.d. direktorja Zavoda za zdravstveno varstvo Nova Gorica. Na vprašanje, kje po njegovem mnenju tičijo glavni razlogi, da program Dora na Goriškem še ni zaživel, odgovarja: »Program Dora ima visoke standarde, tako na v logističnem, materialnem in strokovnem smislu. V regiji bo zato treba okrepiti predvsem kadrovsko in finančno področje,« meni Vudrag.

V sklopu mednarodnega meseca boja proti raku dojk sicer na Goriškem pripravljajo vrsto aktivnosti. 8. oktobra bodo na več točkah v Novi Gorici postavili informativne stojnice in obiskovalcem prikazali, kako si ženska pravilno pregleda dojki. Za 12. oktober napovedujejo humanitarni tek in hojo, ki ju Goriško društvo boja proti raku organizira skupaj z EuropaDonna, 16. oktobra pa bodo v dvorani novogoriške občine organizirali še simpozij za strokovno javnost z naslovom Rak dojk. 23. oktobra bodo 30-letnico Goriškega društva boja proti raku obeležili s slavnostno akademijo v gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica, ob tej priložnosti pa bodo predstavniki stroke, politike in civilne iniciative podpisali zavezo o boju proti raku dojk.