Največ samskih v koroški statistični regiji

V zasavski in pomurski regiji je bil vsak deseti prebivalec vdovec, v obalno-kraški regiji pa je bil vsak 13. razvezan.

Objavljeno
30. september 2012 10.20
bsa_utrip lj
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ljubljana - Od stotih prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let, je bilo 1. januarja letos 39 samskih, 46 poročenih, osem ovdovelih in sedem razvezanih. Največ samskih prebivalcev je bilo v koroški statistični regiji, in sicer za več kot dve petini, v goriški regiji pa je bilo takšnih za malo več kot tretjino, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V zasavski in pomurski regiji je bil vsak deseti prebivalec na začetku januarja vdovec, v obalno-kraški regiji pa je bil vsak 13. razvezan, je zapisano na spletnih straneh Statističnega urada RS.

Podatki o zakonskem stanu se glede na spol razlikujejo. Poročene ženske so tako prevladovale med ženskami v starosti od 37 do 71 let (bilo jih je več kot polovico), poročeni moški pa so bili v absolutni večini med moškimi v starosti od 41 do 89 let. Med prebivalci, starimi 85 ali več let, so pri ženskah izrazito prevladovale vdove (75 odstotkov), pri moških pa je bilo največ poročenih, in sicer 55 odstotkov.

Kot kažejo statistični podatki, je bilo v Sloveniji 1. januarja letos 1.761.347 oseb, ki so bile stare 15 ali več let. Med njimi je bilo 39 odstotkov samskih, 46,2 odstotka poročenih, 8,2 odstotka ovdovelih in 6,5 odstotka razvezanih, še povzema STA.