Največji Koran na svetu so naredili Slovenci

Koran je poltonski, naročili so ga Tatarstanci, izdelovali pa so ga eno leto.

Objavljeno
06. november 2011 17.58
Posodobljeno
07. november 2011 06.00
Lovro Kastelic
Lovro Kastelic

NOVARA – Muslimani praznujejo kurban bajram. Bajram šerif mubarek olsun! »Naj je srečen in blagoslovljen bajram!« ki bo trajal vse do srede, 9. novembra. Le dva dni zatem bodo z milanskega letališča Malpensa v tatarski Kazan prepeljali največji Koran na svetu, zagotovo najmogočnejšo knjigo na svetu doslej! Izpeljal jo je slovenski know-how z Novogoričanoma Nedjanom Brataševcem in Andrejem Cernatičem na čelu, Slovenske novice pa so imele to ekskluzivno čast, da so si kot prve ogledale ta več kot milijon evrov vredni faksimile medinskega Korana.

Strokovnjaki 
z vsega sveta

Podjetje Arc Group iz italijanske Gorice, katerega lastnika sta prav omenjena Slovenca, se že 22 let ukvarja s tiskanjem in reprodukcijo knjig. V zadnjem obdobju so se uveljavili kot izdelovalci najkompleksnejših faksimilov, teh butičnih in pregrešno dragih (omejenih) izdaj, ki jih naročajo samo največji petičneži, tisti z največjimi denarnicami, iz najprestižnejših klubov, kot na primer iz Monplaisira, v katerem stikajo glave daleč najpremožnejši Rusi, tudi Putin. Pred časom so tako izdelali Koran za islamsko skupnost v Moskvi, nad katerim je bil več kot navdušen tudi dolgoletni predsednik Tatarstana Mintimer Šajmijev, ki je tej avtonomni ruski republiki ob Volgi predsedoval skoraj dve desetletji, do lani. »Prav takšnega hočem,« je še ves osupel tedaj dejal in si zaželel: »Naredite mi največji Koran na svetu.«

V Tatarstanu ima večinski delež islamsko prebivalstvo, mošeje se tam gradijo kot gobe po dežju. Še leta 1990 jih je bilo le 200, danes jih je že več kot 1000. Zgradili so tudi največjo mošejo v Srednji Aziji, z načrtnim verskim turizmom pa želijo privabiti kar največ romarjev. Glavni magnet, ki bo privabljal muslimane od vsepovsod, pa bo ravno največji Koran na svetu, nad katerim je do zadnjega bdelo slovensko oko.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: To ne bo le relikvija, pravi Brataševec