Največji organizacijski zalogaj v zadnjih 40 letih

Cepiva - do marca 2010 bo Slovenija prejela 800.000 odmerkov - bi moralo biti dovolj. Tudi zaradi tega, ker so najnovejša dognanja pokazala, da bo zadostoval en sam odmerek (pri zdravih v starosti od 10 do 60 let).

Objavljeno
27. oktober 2009 10.17
Diana Zajec
Diana Zajec
Ljubljana - V zadnjih mesecih je zaradi grozeče epidemije nove gripe na nogah tako rekoč ves svet. Vrstijo se opozorila zaradi morebitne nevarnosti cepiva, pojasnila strokovnih forumov, ki tovrstne informacije vedno znova ovržejo, nasveti o tem, da se je okužbi z virusom H1N1 najbolj učinkovito mogoče postaviti po robu z dvojim - cepljenjem in skrbno higieno, in tudi kritike. Slednje, pri čemer ne gre zgolj za razpredanje o teorijah zarote, v zadnjem času, denimo v Veliki Britaniji, letijo na rovaš tega, da cepljenja niso zagotovili vsem; v Nemčiji zamerijo Angeli Merkel, ker da je sebi priskrbela bolj kakovostno cepivo kot sodržavljanom; v ZDA je razglašeno izredno stanje, za dolge vrste čakajočih, ker cepiva zmanjkuje ... Kako torej ravnati, da (tudi pri nas) ne bo panike, strahu ali nepotrebnega izbruha bolezni?

Minister za zdravje Borut Miklavčič zatrjuje: Slovenija cepivo že ima, medtem ko ga mnoge države nimajo. V tem tednu bodo cepili zaposlene v zdravstvu, naslednji teden se bo začelo cepljenje bolnikov s kroničnimi boleznimi oziroma z oslabljenim imunskim sistemom, nato bo sledila zaščita zdravega prebivalstva.

 

Cepiva - do marca 2010 bo Slovenija prejela 800.000 odmerkov - bi moralo biti dovolj. Tudi zaradi tega, ker so najnovejša dognanja pokazala, da bo zadostoval en sam odmerek (pri zdravih v starosti od 10 do 60 let), medtem ko naj bi po dva zaporedna odmerka prejeli posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom. Pri nosečnicah, kjer se tveganje za (bistveno težji) potek bolezni povečuje sorazmerno s trajanjem nosečnosti, bo o smotrnosti cepljenja presojal izbrani ginekolog.

 

Več v torkovi tiskani izdaji Dela