Namesto 135 le 80 oklepnikov

Slovenska vlada je pri Patrii zmanjšala število naročenih osemkolesnikov, in sicer s prvotnih 135 na okvirno 80, je dejal predsednik Patria Land & Armament Seppo Seppälä. Na obrambnem ministrstvu informacije ne komentirajo.

Objavljeno
02. september 2009 15.42
Ba. P./STA
Ba. P./STA
Ljubljana - Slovenska vlada je pri Patrii zmanjšala število naročenih osemkolesnikov, in sicer s prvotnih 135 na okvirno 80, dejal predsednik Patria Land & Armament Seppo Seppälä. Na obrambnem ministrstvu informacije ne komentirajo. Pojasnjujejo namreč, da se s Patrio še niso pogajali o novem številu vozil. Ob tem Seppälä upa, da se bodo o tem uspeli sporazumeti tekom jeseni.

Predstavnik za stike z javnostmi na ministrstvu za obrambo Aleš Sila je povedal, da je ministrstvo obvestilo podjetje Patria, da nameravajo pristopiti k pogajanjem za spremembo pogodbe o nakupu vozil. S spremembo pogodbe bodo določili novo strukturo, število, dobavne roke in poskušali znižati ceno, pojasnjuje Sila.

Ob tem so na ministrstvu finskemu podjetju po njegovih besedah omenili "nekatere parametre" glede novega števila dobave vozil, vendar niso omenjali konkretnih številk. Potrdil pa je, da nameravajo s spremembo pogodbe o nakupu patrij število vozil zmanjšati na manj kot 100.

V Gorenju zanikajo, da naj bi bil začetek proizvodnje oklepnikov začasno preložen

Področni direktor podjetja Patria za Slovenijo Wulf Hessulf je potrdil, da je podjetje ustavilo dobavo novih sestavnih delov za proizvodnjo novih oklepnikov 8x8 v Gorenju. Pojasnil je, da je začetek proizvodnje novih vozil začasno preložen, dokler se z ministrstvom za obrambo ne dogovorijo o spremembi pogodbe nakupa vozil. Ob tem je dodal, da so se v Patrii že nekaj časa z ministrstvom pripravljeni pogajati glede spremembe pogodbe oz. glede "prilagoditve nove številke ter opremljenosti" vozil. Hkrati je dejal, da se trenutno osredotočajo na zaključek izdelave 13 oklepnikov, ki so v različnih fazah dovršenosti izdelka.

Znano je, da je Patria ministrstvu za obrambo doslej dobavila 13 vozil, medtem ko pogodba predvideva dobavo 135 oklepnikov.

Po poročanju medijev v Gorenju to, da naj bi bil začetek proizvodnje preložen, zanikajo.