Namesto bonov mobiteli

Študentska organizacija Slovenije je podpisala pogodbo z izbranim ponudnikom rešitve za uvedbo plačevanja študentske prehrane preko mobilne tehnologije, podjetjem Margento.

Objavljeno
14. oktober 2009 14.24
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Študentska organizacija Slovenije je podpisala pogodbo z izbranim ponudnikom rešitve za uvedbo plačevanja študentske prehrane preko mobilne tehnologije, podjetjem Margento. Po besedah predsednika odbora za socialna in zdravstvena vprašanja pri ŠOS Andreja Božiča so kot varovalo v pogodbo vključili protikorupcijsko klavzulo.

Božič je pojasnil, da so sicer protikorupcijsko komisijo zaprosili za mnenje v zvezi s potekom tega posla, a ker odgovora še niso prejeli, pogodbo pa so želeli skleniti čim prej, da bi projekt stekel, so vanjo vključili protikorupcijsko klavzulo. Ta določa, da se pogodba v primeru dokazane korupcije prekine.

 

Novo tehnologijo bodo začeli testno uvajati 1. decembra na območju Univerze na Primorskem, predvidoma s 1. majem 2010 pa še na območju univerz v Mariboru in Ljubljani. Prenova sistema bo potekala v testnem 15-mesečnem obdobju, je pojasnil član predsedstva ŠOS Elvis Cvikl. V tem obdobju bosta vzporedno tekla star in nov sistem.

 

V primeru, da bi se izkazalo, da nov sistem ne deluje, bi se lahko brez težav vrnili na stari sistem papirnatih bonov, pravi Cvikl. V pogodbi, ki je sklenjena za obdobje sedmih let, je tudi varovalo - če bi se pokazale resne napake v sistemu, lahko pogodbo odpovedo brez stroškov.

 

Za študente nov sistem ne bo predstavljal dodatnih stroškov, zagotavlja Cvikl. Študenti bodo svoj mobilni telefon (ne glede na operaterja ali razmerje, ki ga imajo z operaterjem) uporabljali brez stroškov. Služil jim bo za identifikacijo pri ponudniku študentske prehrane.

 

Ko se bo študent identificiral, bo lahko koristil študentsko kosilo, ponudniku prehrane pa bo na licu mesta tudi plačal svoj del udeležbe v vrednosti obroka. To bo za študente pozitivno, saj ne bodo več kreditirali sistema s plačevanjem bonov v naprej, je danes izpostavil Božič.

 

ŠOS pa bo nov elektronski sistem pomenil prihranke, zatrjuje Cvikl. Na vprašanje, koliko bo vrednost celotnega projekta, danes sicer niso konkretno odgovorili. Cvikl je izpostavil le, da jih delovanje sedanjega sistema stane en milijon evrov letno in da bo nov sistem pomenil zmanjšanje stroškov dela za 40 odstotkov, odpadli pa bodo tudi stroški najema prostorov za info točke, kjer se zdaj prodajajo boni.

 

Na vprašanje, kakšni so dogovorjeni vzdrževalni stroški, pa je pojasnil, da bodo ti odvisni od števila opravljenih transakcij, torej števila plačanih študentskih obrokov. Za vsako transakcijo bo ŠOS Margentu plačal sedem centov; ker je transakcij letno približno pet milijonov, bi to po besedah Cvikla pomenilo približno 350.000 evrov letno plačila Margentu. V ta znesek je vključen najem tehnologije, vzdrževanje in odpravljanje določenih napak, je še pojasnil.

 

Glede neizbora drugega konkurenta, podjetja Bankart, je Božič objasnil, da se je v konkurenčnem dialogu izkazalo, da ne morejo zagotoviti takega sistema, kot ga je želel ŠOS. Zagotavljajo, da so postopek speljali korektno.