Namesto da bi gradili stanovanja, bodo sadili mandlje

Ali za uresničitev velikopoteznega načrta Marine Portorož ni dovolj denarja ali župan Bossman noče tvegati, ni znano.

Objavljeno
25. marec 2014 20.57
Posodobljeno
26. marec 2014 05.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Lucija – Občina Piran je v bodočem parku novonastajajočega središča Lucije na območju opuščene steze za karting zasadila 60 mandljevcev.

Ne na občini ne v marini niso povedali, ali to pomeni, da za uresničitev velikopoteznega načrta Marine Portorož, ki je na tem območju predvidel gradnjo 124 stanovanj in poslovnih prostorov, ni na voljo dovolj denarja, ali da župan Bossman pred volitvami noče tvegati s prostorskim načrtom, ki mu številni glasno nasprotujejo. Lucijčani pa pravijo, da bodo po novem živeli v mandljevem mestu.

V preteklih dveh letih je občinska uprava za središče Lucije pripravljala in obljubljala velikopotezni prostorski načrt, po katerem bi Marina Portorož (Terme Čatež) vanj investirala približno 50 milijonov evrov. A očitno so naložbene sposobnosti Term Čatež in bank nekoliko drugačne od napovedi in je Bossmanova občinska uprava spoznala, da je treba načrte prilagoditi razmeram in možnostim.

Prostorski načrt bi uskladili

Podrobnejši načrt urejanja središča Lucije bi morala občinska uprava predstaviti včeraj, a je to odložila za en teden. Osnutek prostorskega načrta (OPPN), ki so ga obravnavali maja lani, je na tem območju predvidel gradnjo 124 stanovanj, knjižnico, zdravstveni dom, lekarno in druge poslovne prostore, podzemno garažo s 430 parkirnimi mesti in zasaditev 250 listopadnih dreves.

Marina Portorož bi v projekt investirala 50 milijonov evrov, pri čemer bi knjižnico in zdravstveni dom zgradili občini zato, da bi smeli v istih blokih graditi stanovanja. Sprejeli so že načrt komunalnega opremljanja tega območja, ki bi stalo štiri milijone evrov. Toda julija lani so predstavniki Civilne iniciative za obmorsko mesto Lucija napovedali, da bodo začeli postopek za še en referendum o gradnji prevelikega števila stanovanj v Luciji, če bo potrjen tudi predlog OPPN.

Piranska podžupanja Meira Hot je včeraj povedala, da je bilo na osnutek v občinskem svetu veliko pripomb, ki jih želi vodstvo občine v čim večji meri uskladiti. »Radi bi sprejeli prostorski načrt, ki bo imel kar največjo podporo krajanov in svetnikov. Zato bo trajalo še nekaj časa, preden bodo strokovne službe vse načrte uskladile,« je povedala podžupanja.

Iz njenih besed in drugih neuradnih informacij je mogoče sklepati, da župan noče sprejemanja precej »vročega« prostorskega načrta pred oktobrskimi volitvami. V proračunu pa so zato za letos predvideli ureditev centra Lucije v skladu z idejnimi izhodišči iz osnutku prostorskega načrta. Ureditev tega območja ne bo v ničemer ovirala ali prejudicirala poznejše izvedbe načrtovanih objektov, pojasnjuje Meira Hot.

Karting steza postaja poligon za kolesarje

Zasadili so mandljevce, tako da puščajo prostor za bodoče objekte. Tu bo park za druženje in rekreacijo, zgradili bodo prireditveni oder za izvedbo različnih prireditev. Asfaltirana steza za karting bo poligon za učenje varne vožnje s kolesom, uredili bodo tekaško stezo, več poti, zelene gričke in rožni vrt (rozarij). Zdajšnje ograje okoli karting steze ne bo več. Z ureditvijo tega prostora bodo Lucijčani dobili potrditev, kako prav so imeli, da so zahtevali selitev karting steze.

Park bo prišel zelo prav tudi županu Petru Bossmanu, še posebno, če ga bodo lahko slovesno odprli septembra, saj bo tako uresničil vsaj eno od svojih številnih predvolilnih obljub. Razprave o smiselnosti gradnje stanovanj se s tem ne bodo končale, saj je očitno, da se ob stotinah praznih stanovanj na obali tudi Marini Portorož ne mudi z načrtom. Sebastjana Selana, direktorja Marine Portorož, smo včeraj prosili za pojasnila o morebitnih spremembah pri uresničevanju načrtov, vendar je dejal, da nam na vprašanja lahko odgovori šele danes.