Namesto, da bi zaščitili Celjane, zavlačujejo

Zastrupljeno mesto: Evropska komisija zahteva odstranitev strupenih izkopov na območju Tehnopolisa, občina pa še vedno išče rešitev.

Objavljeno
25. junij 2013 21.08
Celje, 24.6.2013 - Za EK problematini izkopi zastrupljene zemlje na obmoju celjskega Tehnopolisa.
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Celjska občina je na območju Tehnopolisa oziroma stare Cinkarne med gradbenimi deli leta 2009 ustvarila 13.600 kubičnih metrov s težkimi kovinami močno onesnažene zemlje. Oktobra je zato (in zaradi odlaganja zemlje z iste lokacije že leta 2006 v Bukovžlaku) Evropska komisija proti Sloveniji uvedla postopek. Prejšnji teden je zagrozila, da bo primer predala Sodišču EU.

Opozarjanje Civilnih iniciativ Celja, da je leta 2006 Regionalna razvojna agencija Celje med gradnjo stavb Tehnopolisa v Bukovžlaku na črno odlagala zastrupljeno zemljo s tega območja, na celjski občini (MOC) ni naletelo na odziv. Tudi ko je leta 2009 okoljska inšpekcija ustavila dela na območju Tehnopolisa v Gaberjah in zahtevala, da občina kot investitor izkopano nevarno zemljo varno odstrani, se ni zgodilo nič. MOC se je pritoževala na odločbe inšpekcije, saj bi jo odvoz in odlaganje zemlje stalo okoli dva milijona evrov.

Odgovornim grozi zapor

Maja lani smo primer razkrili v Delu in oktobra je EK Sloveniji izdala prvi opomin, letos drugega, sredi prejšnjega tedna pa še obrazloženo mnenje. V njem komisija ugotavlja, da Slovenija oziroma celjska občina nista sprejela zadostnih ukrepov, da izkopana zastrupljena zemlja ne bi ogrožala zdravja ljudi in okolja. Če Slovenija v dveh mesecih ne bo ukrepala, lahko EK zadevo odstopi Sodišču EU.

Preden je primer prišel pred EK in je bil do naše objave skrit očem javnosti, se je MOC le pritoževala, strupene izkope pa so prekrili s plastično ponjavo, ki jo je veter kmalu razcefral in ob sušnem vremenu strupe raznašal po mestu. Januarja letos je vlada EK obvestila, da bo kršitve evropskega pravnega reda zaradi ravnanja z nevarnimi odpadki v Celju odpravila tako, da bo z območja Gaberja nevarne izkope odstranila. V Bukovžlaku pa bodo opravili sondiranje, da bi ovrgli ali potrdili, če so bili tam nevarni odpadki res odloženi že nekaj let prej.

Aprila se je z županom Bojanom Šrotom sestal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, naslednji mesec pa je ministrstvo v Bruselj poslalo odgovor. V njem so pojasnili, da so marca na območju Tehnopolisa oziroma Gaberja ponovno ugotovili, da v treh letih MOC ni izpolnila zahtev okoljske inšpekcije. Zato so aprila proti odgovornim podali predlog za pregon po kazenskem zakoniku zaradi nezakonitega odlaganja nevarnih snovi. Odgovornim na MOC grozi do enega leta zapora.

Obenem je ministrstvo obvestilo komisijo, da MOC »pospešeno išče najboljšo rešitev«. Prva možnost, stabilizacija materialov s cementom, se je izkazala za nesprejemljivo. Zdaj na občini proučujejo možnost, da bi onesnaženo zemljo sanirali s tako imenovano nanoremediacijo.

Dokument o tem, ki ga je MOC sredi aprila poslala na ministrstvo, omenja metodo sanacije strupene zemlje, ki pa ima malo možnosti, da bo dobila vsa dovoljenja. Izkopano zemljo želijo namreč sejati in odstranjevati težke kovine tako, da bi večino ostanka lahko uporabili za nasipe in gradbeni material. Morda s tem predlogom občina ponovno zavlačuje in bo na koncu EK zaradi Celja res morala kaznovati Slovenijo.

Na MKO smo vprašali, kako komentirajo zadnje mnenje EK. Ker so o tem do zdaj dobili le kratko obvestilo iz zunanjega ministrstva, sklepajo, da gre za stopnjevanje ukrepov, s katerimi želi komisija doseči skladnost s pravom EU. Pojasnjujejo še, da morebitni postopek pred Sodiščem EU Slovenije ne bi stal nič, ker lahko sodišče le potrdi ali ovrže očitane kršitve.

Analize zemljišč na območju Tehnopolisa v letih 2000, 2001, 2005 in 2009 so pokazale, da vsebnost težkih kovin do stokrat presega kritične vrednosti. Zemljišče je last MOC, ta pa je na njem doslej dovoljevala zemeljska gradbena dela brez predhodne sanacije.