Namesto najemnikov bo povabil kupce

Državni stanovanjski sklad, ki ga od poletja vodi Črtomir Remec, napoveduje »akcijsko prodajo stanovanj«.

Objavljeno
08. november 2015 19.55
Božena Križnik, gospodarstvo
Božena Križnik, gospodarstvo
Ljubljana – Državni stanovanjski sklad, ki ga od poletja vodi Črtomir Remec, napoveduje »akcijsko prodajo stanovanj«. V drugi polovici novembra bo namreč objavil prodajo še nikoli vseljenih 50 stanovanj v Borovnici in 25 stanovanj v Novem mestu. »Izdelek« bo kakovosten, cena pa ugodna, zagotavlja Remec.

Stanovanjski sklad je v Borovnici dokončal naselje Ob potoku s 186 stanovanji že februarja 2013. Z razpisom jih je ponudil v najem za stroškovno najemnino. Večina stanovanj je štirisobnih (103) in enosobnih (45), površine pa od 33 do 106 kvadratnih metrov. Najemnine so razmeroma visoke (občutno višje od neprofitnih); za največja stanovanja znašajo 520 evrov.

Zanimanje najemnikov ni doseglo prvotnih pričakovanj in sklad se je dolgo mučil, da bi jih oddal. Nekatere je motila visoka cena najema glede na lokacijo, druge, da bi morali stanovanje še opremiti, tretjim ni ustrezala cestna povezava z Ljubljano, bali so se nevarnosti poplav in podobno. Potem ko so se pogoji za najem izboljšali (v najem za nedoločen čas), so sicer postopoma zapolnili večino kapacitet, 50 velikih stanovanj pa je do danes ostalo neoddanih. Občini, ki ima skromen proračun, niti ni bilo v interesu, da bi vanje vselili socialne upravičence s subvencionirano najemnino. Zato gredo v prodajo.

Kot je povedal Črtomir Remec, bo sklad stanovanja v Borovnici ponudil po 1000 do 1200 evrov, v Novem mestu pa od 900 do 1100 evrov za kvadratni meter oziroma v povprečju za 20 odstotkov manj od njihove nabavne vrednosti. »Menim, da bodo cene primerne, upoštevaje lokacijo in prednosti za posameznega kupca. Stanovanja v Borovnici so velika, kakovostna, nikoli vseljena, pred prodajo jih bomo osvežili, odpravili morebitne drobne pomanjkljivosti. Tlorisi so primerni za družine z več otroki, ki bodo zadovoljne, da imajo blizu šolo, vrtec, zdravstveni dom, lekarno, železniško postajo in so z vlakom v 18 minutah v Ljubljani. To je priložnost za tiste, ki drugače razmišljajo o mobilnosti, ki imajo radi življenje v naravnem okolju. Nenazadnje pa bodo za stanovanje plačali skoraj pol manj kot v Ljubljani. Prav tako bo za marsikoga censko in lokacijsko zanimivo Novo mesto, ki ima še precej zaposlitvenih možnosti in razvojne možnosti.«

Tudi tokrat prihaja sklad kupcem naproti s kreditom, ki bo bistveno ugodnejši od bančnega. Odplačilna doba bo od 10 do 30 let, fiksna obrestna mera bo 2,5-odstotna za desetletni kredit, 3-odstotna za 20-letnega in 4-odstotna na 30 let, medtem ko bo spremenljiva obrestna mera 6-mesečni euribor plus 0,5 odstotka. Kredit bo v višini do 80 odstotkov kupnine. Denimo pri onem na 20 let s spremenljivo obrestno mero bo mesečna anuiteta precej nižja, kot bi bila najemnina za isto stanovanje, pravi Remec.