Namesto napovedane interpelacije Pahorjev odhod v DZ po zaupnico?

Gregor Golobič: Zaupnici se ne bo mogoče izogniti. Katarina Kresal: Politične krize ne bo, ker so prepametni, da bi državo izpostavili še večji krizi. Patrick Vlačič: Vlada deluje bolj koherentno, kot je videti

Objavljeno
27. september 2009 23.59
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Predsednik Zaresa Gregor Golobič svetuje predsedniku vlade Borutu Pahorju, naj zaradi zaostrenih razmer na gospodarskem in političnem področju (zaradi možnosti interpelacije zoper vlado, ki jo je v petek napovedala SDS), sam zahteva glasovanje o zaupnici v državnem zboru in jo veže na pomemben vladni projekt. Temu se ne bo mogoče izogniti, je dejal Golobič v soboto po delovnem posvetu vlade na temo proračunov za leti 2010 in 2011.

»Od politične stranke, ki je svojo neodgovornost demonstrirala, ko je bila na oblasti, je težko pričakovati, da bi bila bolj odgovorna, ko je v opoziciji,« se je odzval predsednik stranke Zares Gregor Golobič na morebitno vložitev interpelacije proti celotni vladi, če bodo v SDS presodili, da v prihodnjih dveh mesecih vlada ni ustrezno ukrepala pri spopadanju z gospodarsko krizo. Golobič meni, da lahko pri SDS spremljamo politiko požigalništva, ki za seboj pušča pogorišča. »Gre za politično preračunljivo, medijsko pozornost vzbujajočo potezo, ki je po vsebinski plati nekaj najlažjega, kar lahko naredi politika,« pravi prvak Zaresa. Krize, s katerimi se ubadajo Slovenija in ves svet, so realnost, meni Golobič, politične krize pa so zgolj preizkus zrelosti družbe in politične elite, ali izkorišča krizne situacije za demagogijo, populizem in hujskanje ene skupine proti drugi. »Zdi se mi, da temeljne državotvornosti pri SDS, ki retorično zelo poudarja državotvornost, ni prav nič,« je dejal Golobič.

Predsednica LDS Katarina Kresal ne verjame, da bi zaradi morebitne interpelacije nastala politična kriza, ker so v koaliciji »prepametni, da bi državo izpostavili še večji krizi, kot jo povzroča gospodarska«. Po njenem želi Janez Janša samo ustvariti mnenje, da obstaja politična kriza, te pa ni. Zaradi gospodarske krize ni treba zganjati nepotrebne panike in sprejemati nenaravnih ukrepov, je dejala in dodala, da bi lahko bila vlada tudi bolj odločna s svojimi odločitvami. Podpredsednik SD Patrick Vlačič ne vidi razlogov, da bi Slovenijo poleg gospodarske krize zajela tudi njena sorodnica na političnem polju. »Vlada deluje veliko bolj koherentno, kot je videti navzven,« meni Vlačič. Če pa bo do interpelacije le prišlo, bom imel veliko povedati o delu na prometnem ministrstvu pred zamenjavo oblasti in po njej, je še dejal prometni minister.

Sicer pa je Golobič v soboto napovedal, da lahko namesto interpelacije zoper vlado pričakujemo, da bi predsednik vlade Borut Pahor v prihodnjih tednih uporabil instrument zaupnice in tako obstoj koalicije in vlade vezal na določen vladni ukrep. »To ni le mogoče, po mojem prepričanju je celo verjetno,« odgovarja Golobič na vprašanje, ali bi lahko Pahor šel po zaupnico v državni zbor, če bi se razmere zaradi delavskih uporov po podjetjih in politične nestabilnosti še zaostrovale. »Vsakomur je jasno, da so razmere zaostrene in tako bo še nekaj časa, ne glede na morebitno okrevanje gospodarstva. Temu se ne bo mogoče izogniti, bilo bi celo nespametno,« meni Golobič. Na stališče Janeza Janše, da bi bil v tem trenutku najboljši protikrizni ukrep predčasne volitve, pa prvak Zaresa odgovarja: »Janši gre po glavi predvsem politična računica, ker se ukvarja le z vprašanji volitev, interpelacij in s podobnimi klasičnimi politikantskimi orodji. Le toliko mu je do težav, v katerih so se znašli delavci in brezposelni, da bi jih zlorabil za svoje politične cilje, ker drugih idej in rešitev ne premore.«

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela