Namesto nasipov končno moderne stavbe

Po šestih letih od prve napovedi začetka gradnje se je Sava IP le odločila, da bo začela uresničevati projekt kompleksa Šmartinka.

Objavljeno
21. februar 2012 16.23
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Po šestih letih od prve napovedi začetka gradnje se je Sava IP le odločila, da bo začela uresničevati projekt stanovanjskega in poslovnega kompleksa Šmartinka med Šmartinsko cesto, Flajšmanovo in Pokopališko ulico. Nedavno so parcelo ogradili in začeli odvažati odvečno zemljo.

Opisana parcela, ki meri nekaj tisoč kvadratnih metrov, v bistvu predstavlja le slabo tretjino zazidalnega kareja med Pokopališko, Flajšmanovo in Kavčičevo ulico ter Šmartinsko cesto, hkrati pa je sestavni del velikanskega urbanističnega projekta, imenovanega Partnerstvo Šmartinska. Gre namreč za mikro območje, ki je kot degradirana površina namenjeno revitalizaciji in urbanizaciji, saj je v preteklosti služilo kot veliko vrtičkarsko območje, kasneje pa se je spremenilo v divje odlagališče gradbenih odpadkov.

Ukrepati so morali zaradi inšpektorjev

V Savi IP smo zvedeli, da je veliko razlogov, da so se lotili posla. Priznali so, da so morali ukrepati zato, ker so jih že nekaj časa preganjali inšpektorji. Njihova parcela je namreč postala priljubljeno divje odlagališče najrazličnejših, predvsem pa gradbenih odpadkov. Nemarneže so sicer pregnali tako, da so nanjo navozili svoje zemeljske izkope, ki so se nabrali ob gradnji bližnjega Modrega kvadrata. Z visokimi nasipi so preprečili nadaljnje navažanje odpadkov, se je pa v dveh do treh letih na njih močno razrasel japonski dresnik. Nadležno grmovje je šlo v nos zlasti prebivalcem Zelene jame, pa tudi občini, saj se je ta invazivna rastlina zelo hitro raznesla na 8838 kvadratnih metrov velik mestni park v zaledju, ki so ga po načrtu biroja Trije arhitekti dokončno uredili v začetku leta 2010.

Drugi razlog je v tem, da je gradbeno dovoljenje že precej staro in ga je bilo treba podaljšati, sicer bi propadlo. Posledično so se lotili zemeljskih del oziroma priprave na gradnjo treh poslovno-stanovanjskih objektov po projektu arhitekturnega biroja Bevk Perović arhitekti. Kot piše v predstavitveni spletni brošuri, naj bi bilo v Šmartinki, stanovanjski soseski Zelena jama, 123 stanovanj raznih velikosti in ureditev (od garsonjer do štirisobnih stanovanj, z atriji ali brez njih, največja pa bi bila urejena kot štiri- in šestsobni dupleksi). Na vogalu Šmartinske ceste in Flajšmanove ulice naj bi bilo še malo manj kot 2.000 kvadratnih metrov sodobno zasnovanih pisarn. Prav tako bo pisarnam namenjen del prostorov v prvem nadstropju ob Flajšmanovi ulici, ob Šmartinski cesti pa so predvideni lokali za različne dejavnosti.

Naselje naj bi tvorili dva objekta s petimi nadstropji in dvema terasnima etažama ter blokovska vila s tremi nadstropji in dvema terasnima etažama. Vsi objekti bi imeli skupno podzemno garažo za stanovalce in obiskovalce, pa tudi skupno dvorišče, z zelenicami, grmičevjem, drevoredom in igriščem za najmlajše z igrali.

Na vprašanje, ali bodo po opravljenih zemeljskih delih začeli takoj tudi zidati, na Savi IP niso hoteli reči nič določnega. Vsekakor pa bodo morali posodobiti spletno stran za ta projekt, saj je že zdaj jasno, da nikakor ne drži več podatek, da bodo stanovanja vseljiva predvidoma letošnjo jesen.

Bolj verjeten je podatek, ki nam ga je nedavno dal Anton Preskar, tehnični direktor v Savi IP. Dejal je, da je začetek gradnje predviden letos oziroma kmalu po tistem, ko bi jih prevzela Zavarovalnica Triglav. To bi jim namreč močno olajšalo dostop do bančnih posojil za več kot 20 milijonov evrov vreden projekt.