Namesto steklene podrtije elitna stanovanja

Investitor bo gradil trgovsko-poslovno stanovanjski kompleks, a letos verjetno še ne

Objavljeno
04. februar 2015 10.07
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Nekdanjo občinsko stekleno stavbo na novomeškem Novem trgu, ki sameva in propada že skoraj desetletje, bo lastnik Hypo Alpe-Adria-Bank porušil in na njenem mestu zgradil trgovsko-poslovno-stanovanjski objekt, toda gradnja se letos verjetno še ne bo začela.

Vzporedno s Seidlovo cesto bo sedanjo stavbo predvidoma nadomestil trgovsko-poslovno-stanovanjski objekt z osem do devet tisoč kvadratnimi metri v največ petih nadstropjih. Pod zemljo bi v dveh etažah (občina si po Macedonijevih besedah še vedno želi še tretjo etažo z javnimi parkirišči) zgradili parkirišča. V stavbi bo predvidoma okoli 30 odstotkov stanovanjskih površin, ki bodo tako zaradi lokacije kot po velikosti (v povprečju 120 kvadratnih metrov) elitnejša.

Reševanje problema propadajoče nekdanje občinske steklene stavbe, ki po oceni Izidorja Jerale iz urada za prostor v novomeški občinski upravi stoji na enem najžlahtnejših prostorov v novejšem delu Novega mesta, ima dolgo brado. Novomeška občina jo je po izselitvi služb upravne enote v prenovljeno stavbo porodnišnice in občinske uprave leta 2006 prodala trzinskemu podjetju Elektroservisi, ki je nameravalo skladno s sprejetim občinskim odlokom na tej lokaciji zgraditi nov poslovno-stanovanjski objekt.

Načrtovanih osem nadstropij je dvignilo na noge novomeško strokovno javnost, saj naj bi nova zgradba zakrila del novomeške vedute s kapiteljsko cerkvijo, zagrožena ustavna presoja občinskega odloka pa le ni bila potrebna. Trebanjski Betonal, ki je po enem letu postal nov lastnik stavbe, je bil pripravljen zgraditi stavbo z največ petimi nadstropji. Načrta o gradnji 40 do 50 milijonov evrov vrednega projekta mu ni uspelo uresničiti, saj je leta 2010, ko bi morala biti naložba že končana, pristal v stečaju.

Propadajoča stavba morda odstranjena letos

Novi lastnik Hypo Leasing se načrtu ni odrekel, uresničiti pa mu ga v spremenjenih ekonomskih razmerah - objekt, za katerega je odštel 3,34 milijona evrov, je menda sedaj vreden komaj tretjino te vsote - ni uspelo. Občini pa v vseh teh letih ni uspelo doseči niti tega, da bi lastnik porušil propadajočo stavbo in na njenem mestu do začetka gradnje nove uredil parkirišča, ki jih v mestu kronično primanjkuje. »Obojestranski interes je, da se stvari čimprej premaknejo,« je po sestanku z lastnikom povedal novomeški župan Gregor Macedoni. Na njem je bilo potrjeno, da bo spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta za ločeno obravnavo tega dela Novega trga naročil in plačal investitor. Novomeški urbanistični svet je po Macedonijevih besedah že potrdil večino izhodišč javnega natečaja za pridobitev arhitekturne rešitve stavbe in ureditve območja med njo ter kulturnim centrom, pošto in ostalim objektom na Novem trgu.

Novomeška občina in investitor Hypo Leasing oziroma njegov novi lastnik Hypo Alpe Adria Bank sta že skoraj dosegla tudi dogovor o menjavi 815 kvadratnih metrov zemljišč na tem območju, s katero bosta pridobila oba. Gradnja bo zaradi primernejše oblike parcele lažja, javne površine bodo lahko uredili bolj funkcionalno, občina pa bo pridobila tudi nekaj več javnih parkirišč. »Upam, da bomo staro stavbo porušili še letos,« je povedal Macedoni.