Namesto v dveh tednih gneča le v enem

V vseh slovenskih turističnih krajih so se dobro pripravili na skorajšnjo počitniško gnečo, a z grenkim priokusom, saj so lani, ko v državi še ni veljal enoten termin zimskih počitnic, zapolnili turistične zmogljivosti v obeh počitniških tednih.

Objavljeno
20. februar 2011 18.03
Mateja Kotnik, Nedelo; Blaž Račič, Jesenice
Mateja Kotnik, Nedelo; Blaž Račič, Jesenice
Izpad dohodka bo zato povsod velik. »Kolikšen, si sploh ne upamo izračunati, da nas ne bi od zneska še bolj bolela glava,« je dejal Matej Obu, tiskovni predstavnik Športnega centra Pohorje.

Smučarski centri smo že tako ali tako odvisni le od nekaj zimskih tednov, in če nam vzamejo še enega, in to tistega, ki je od vseh najbolj zaseden, smo lahko upravičeno žalostni in razočarani,« je povedal Obu, a dodal, da so se v njihovem centru konec tedna vendarle razveselili nove pošiljke naravnega snega in informacij o tem, da so njihove zmogljivosti v prihajajočem tednu skoraj povsem zasedene. »Tu in tam bi se morda še našla kakšna prosta postelja. Poleg večdnevnih gostov, med katerimi je kar polovica tujcev iz nekdanjih jugoslovanskih republik, precej računamo na enodnevne goste. Za varnost na smučiščih bo tako kot sicer dobro poskrbljeno. Dokaz, da delamo dobro, je podatek, da letos še nismo imeli nobene nesreče. Naj tako tudi ostane,« je še dejal Obu. V Športnem centru Pohorje so na gnečo pripravljeni. Parkirišč je dovolj, nova, sodobna gondola pa bo hitro »pojedla« vse obiskovalce. »Naša prednost je, da je smučar, ki se z avtomobilom pripelje pod Pohorje, na smučišču že v šestih minutah,« zatrjujejo mariborski žičničarji.

Dobro pripravljeni

Tudi v Termah Zreče in na Rogli so se na zimske počitnice dobro pripravili. Njihove nastanitvene zmogljivosti so bile že pred dnevi 95-odstotno zasedene, med počitnicami pa pričakujejo povečan obisk enodnevnih obiskovalcev, in sicer tako na smučišču kot v bazenih. »Glede na enoten termin počitnic pričakujemo, da bo gneča velika, a smo nanjo pripravljeni, saj ne glede na to, koliko bo obiskovalcev, zagotavljamo maksimalno število reševalcev na bazenih in tudi maksimalno število reševalcev in nadzornikov na smučišču, kjer bo zraven še zdravnik. Na Rogli je ves čas tudi policija,« je sporočila Tina Tinta Kovačič iz družbe Unior Turizem, kjer so med zimskimi počitnicami v obeh centrih poskrbeli tudi za pester animacijski program za otroke in odrasle.

»Zaradi poenotenega termina počitnic povpraševanj nismo zavračali, pričakujemo pa izpad prihodkov na račun drugega počitniškega tedna,« je povedala Metka Erjavec Granov, direktorica regionalne prodaje v skupini Sava hoteli. »Med zimskimi počitnicami smo na vseh naših destinacijah pripravili različne tematske programe, namenjene otrokom in družinam. Najboljši obisk že tradicionalno pričakujemo tam, kjer je ponudba posebno privlačna za družine. Tako bodo hoteli v Termah 3000 polni, nekaj prostora je še na voljo v hotelu Livada Prestige. Prav tako smo skoraj v celoti prodali zmogljivosti v Termah Banovci, ki nasploh veljajo za družinski počitniški kraj. Na Bledu, ki ga slovenski gostje praviloma ne izbirajo za zimski oddih, bo v počitniškem terminu najbolje zaseden družinski hotel Savica, kjer se zlasti osredotočamo na družine. Poleg dobrega obiska v hotelih pričakujemo več obiskovalcev tudi v naših termalnih kompleksih. Odpiralnih režimov v njih zaradi počitnic nismo spreminjali, gneča v bazenih pa ne bo večja, saj tudi sicer v najbolj obiskanih terminih dosledno spoštujemo maksimalno število kopalcev,« je napovedala Metka Erjavec Granov.

Zaradi uvedbe enotnih počitnic v Sloveniji pa že čutijo posledice v Kompasu. »Uspelo nam je ustreči veliki večini naših gostov, a prostora povsod ni bilo zadosti. V tujini sta letos tradicionalno najbolj priljubljeni Italija in Avstrija, doma pa Rogla in Kranjska Gora. Večina družin z majhnimi otroki se odloča za smučanje v Sloveniji ali bližnjih krajih Avstrije in Italije, tisti, ki so še sami, ali spet sami, ali pa imajo otroke stare več kot dvanajst let, pa izberejo smučanje v tujini. Eden Kompasovih najuspešnejših programov je smučanje za družine v Italiji (San Martino di Castrozza), kjer cena 635 evrov vključuje bivanje v apartmaju, Kompasovo šolo smučanja in animacijo na smučišču in zunaj njega,« je pojasnil Mišo Mrvaljević, svetovalec uprave.

V turistični agenciji Skifun bodo med počitnicami največ gostov poslali v Italijo, Avstrijo, Srbijo (Kopaonik) in Francijo. Nekaj prostih zmogljivosti je še na razpolago, največ za smučanje v Italiji. In kako so s povpraševanjem zadovoljni v Termah Čatež? Petra Huis iz službe za odnose z javnostjo je sporočila, da je trenutno povpraševanje po prenočitvah in dodatni ponudbi »v skladu s pričakovanji«, zagotavljajo pa, da bo povsod zelo zabavno. Iz Term Čatež opozarjajo tudi na novost: gostje bodo med zimskimi počitnicami prvič preizkusili povezovalni hodnik med hoteloma Čatež in Toplice, ki bo odslej tudi gostom hotela Čatež omogočal neposreden dostop do termalne riviere.

Slabši ekonomski učinek

V Kranjski Gori in Bohinju so, kot pravijo, dobro pripravljeni na letošnje zimske počitnice. Za zdaj so z rezervacijami v hotelih in pri zasebnih sobodajalcih bolj zadovoljni v Kranjski Gori, kjer bodo namestitvene zmogljivosti zelo dobro zasedene, pričakuje Mirjam Žerjav, direktorica LTO Kranjska Gora. Prostih mest je še nekaj. V Bohinju je prostora v hotelih in pri zasebnikih več, saj glede na rezervacije pričakujejo do 75-odstotno zasedenost, je povedal Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj.

V Kranjski Gori bodo redarji usmerjali promet in skrbeli, da bodo obiskovalci lahko parkirali brez večjih težav, zagotavlja Klavdija Gomboc iz RTC žičnice Kranjska Gora. Na vseh smučiščih v Kranjski Gori in Podkorenu lahko na dan brez večjih težav sprejmejo do 5000 smučarjev, zaradi slabših snežnih razmer pa bodo tekaške proge urejene le v Ratečah in okolici. Za red in varnost na smučišču bodo prihodnji teden poleg nadzornikov skrbeli tudi uniformirani policisti, tako da kljub pričakovanemu večjemu obisku težav ne bo. Zadnje sneženje je Kranjsko Goro in okolico odelo v lepo zimsko podobo, ki bo ob ugodni vremenski napovedi privabila številne smučarje, pričakuje Gombočeva.

Kljub ugodni vremenski napovedi za prihodnji teden pa turistični delavci v Kranjski Gori in Bohinju opozarjajo, da se že kažejo posledice odločitve o uvedbi enotedenskih šolskih počitnic. V primerjavi z lani, ko so bile prvi teden počitnic zmogljivosti v Bohinju zasedene okoli 80-odstotno, drugi teden pa do polovice, bo letošnji obisk približno petino slabši, kar pomeni deset tisoč prenočitev manj in približno pol milijona evrov manj prihodkov, pravi Klemen Langus. Dodal je še, da se zaostrene gospodarske razmere kažejo na vseh ravneh, in med drugim izpostavil, da so tudi gostilne slabše obiskane. Opozoril je še, da so se številni smučarji, zaradi polemik o smiselnosti uvedbe enotedenskih počitnic, odločili ali za smučanje v tujini ali pa so katerega od zadnjih lepih vikendov že izkoristili za smučanje in med počitnicami ne bodo dopustovali.

»Na žalost se uresničuje črni scenarij, ki smo ga napovedovali že junija lani,« je po slabšem obisku v preteklem tednu (lani je imela v tem času polovica slovenskih šolarjev že počitnice) dejala Mirjam Žerjav. Manj je bilo predvsem prenočitev domačih gostov, ki so v istem času lani ustvarili 95 odstotkov vseh prenočitev. Ta mesec pričakujejo od 10.000 do 15.000 manj prenočitev kot februarja lani. Samo v največjem hotelskem podjetju v Kranjski Gori, Hit Alpinei, bodo imeli dobrih pol milijona evrov manj prihodkov, je dejala, kolikšen bo izpad na ravni celotne destinacije, pa še ni mogla oceniti. Prihodnji teden pričakujejo dober obisk, če bo vreme lepo, pa tudi veliko dnevnih obiskovalcev.