Napeto v elektro podjetjih

Na direktoratu za energetiko so za Delo Mag pripravili povzetek oziroma predstavili načrt reorganizacije distribucijskih podjetij, ki potrjuje
bojazen sindikatov, da ni jasno, kaj se bo zgodilo z njihovim tržnim delom

Objavljeno
23. avgust 2009 20.51
Na direktoratu za energetiko so za Delo Mag pripravili povzetek oziroma predstavili načrt reorganizacije distribucijskih podjetij, ki potrjuje
bojazen sindikatov, da ni jasno, kaj se bo zgodilo z njihovim tržnim delom, saj se načrt nanaša skoraj izključno na omrežni del, ki naj bi ostal v  stoodstotni državni lasti.

 

Jutri, v ponedeljek, bo v elektrogospodarstvu dveurna opozorilna stavka zaposlenih, ker vlada oziroma gospodarsko ministrstvo nočeta umakniti točke dnevnega reda na skupščinah petih elektrodistribucijskih podjetij - Elektro Ljubljana, Maribor, Celje, Primorska in Gorenjska, ki bo postavila temelje za njihovo reorganizacijo. Sindikat delavcev dejavnosti energetike zahteva, da se o tem najprej pogovorijo na ekonomsko-socialnem svetu in skupaj s socialnimi partnerji najdejo najboljšo pot za reorganizacijo. Vprašanje je, zakaj se z njo tako mudi resornemu ministru Mateju Lahovniku oziroma direktorju direktorata za energetiko Janezu Kopaču?

 

Sicer pa je preplah med direktorji elektrodistribucij povzročila točka dnevnega reda na skupščinah, ki se bodo odvile v tem tednu, ki govori o
razrešnici upravam in prejšnjim nadzornim svetom. Nihče pa ne ve, kako bodo glasovali državni pooblaščenci. Izvedeli smo, da je vlada na dopisni seji 12. avgusta sprejela (en) sklep, ki ima oznako interno, v katerem pooblaščencem naroča, naj glasujejo proti razrešnici.

 

Podrobnosti preberite v Delo Magu, v katerem smo se med drugim pogovarjali s prometnim ministrom in podpredsednikom največje vladne stranke Patrickom Vlačičem.

 

Ta pravi, da bi bila Slovenija brez avtocestnega križa popolnoma drugačna, kot je, da je družba danes precej bolj sproščena, kot je bila v obdobju prejšnje vlade, nikakor pa se ne strinja s tem, da bi bil strah pred Janšo edino vezivo koalicije, ker da so si vladne stranke pri večini vprašanj ideološko blizu.

 

Pred dobrim tednom je svet obkrožil posnetek enajstletnega Damona Weaverja, ki je intervjuval ameriškega predsednika Baracka Obamo. Zgodbo o Damonu Weaverju smo v našem tedniku objavili februarja. V inavguracijskem tednu smo se namreč sestali z njim in njegovim učiteljem Brianom Zimmermanom. Deček je bil tedaj prepričan, da bo Obamo gotovo intervjuval, češ da je to le vprašanje časa.

 

Njegovo prepričanost smo vzeli zares, on pa nam je obljubil, da ga bomo potem, ko se mu bo uspelo prebiti do samega predsednika ZDA, lahko intervjuvali po telefonu. Z njim smo se pogovarjali na prvi šolski dan in deček je bil temu primerno nagajivo razpoložen. Pogovor objavljamo v Delo Magu.