“Napolitano trdi popolno zgodovinsko neresnico”

Zgodovinar Jože Pirjevec je izjave italijanskega predsednika ob italijanskem dnevu spomina na fojbe označil kot "tipične za skrajno desnico".

Objavljeno
22. februar 2007 18.30
Novi italijanski predsednik Giorgio Napolitano
Ljubljana - Predsednik LDS Jelko Kacin in zgodovinar Jože Pirjevec sta na današnji novinarski konferenci spregovorila o odnosih s sosednjimi državami, pri tem pa sta se posvetila predvsem Italiji. Po besedah Kacina, bi se morala slovenska vlada odločneje odzvati na izjave italijanskega predsednika Giorgia Napolitana ob italijanskem dnevu spomina na fojbe, ki jih je Pirjevec označil kot "tipične za skrajno desnico".

"Gre za odnose med dvomilijonsko slovensko državo in 60-milijonsko italijansko državo in zaradi tega se mora država, ki je po številu prebivalcev manjša, zavedati, da mora prav na vsak izziv ustrezno tudi reagirati," je poudaril Kacin.

Pirjevec pa je za srž problema označil, da predsednik italijanske republike trdi popolno zgodovinsko neresnico. Pariška mirovna pogodba ni rezultat naše volje, temveč dolgega diplomatskega pogajanja med velikimi silami, je poudaril zgodovinar. Pri tem je še kot posebej zaskrbljujoče izpostavil dejstvo, "da se zgodovina postavlja tako na glavo in da se poleg drugega povzemajo interpretacije, številke in razlage dogajanja iz let 1943 in 1945", ki so v sozvočju z razlagami italijanske desnice.