Napovednik: Eko krog bo protestiral pred francoskim veleposlaništvom

Aktivisti zagorskega okoljevarstvenega društva Eko krog pripravljajo 16. uri enourni protest pred francoskim veleposlaništvom v Ljubljani zaradi načrtovanega podpisa strateškega partnerstva s Francijo. Zahtevajo, da Lafarge Cement, ki je v lasti Francozov, preneha s sežigom nevarnih odpadkov v Trbovljah.

Objavljeno
07. marec 2011 07.13
M. Č., delo.si
M. Č., delo.si
Ljubljana/Zagorje - S protestom želi Eko krog sporočiti slovenski vladi, da zdaj ni pravi čas za podpis sporazuma, kljub temu da je upravno sodišče pred dnevi odvzelo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge Cementu.

"Zmage v bitki proti sežiganju odpadkov nam niso prinesli niti politiki, niti državni uradniki, pač pa sodišče. Zadeva se znova vrača na prvo stopnjo, in isti uradniki Agencije RS za okolje, ki so to okoljevarstveno dovoljenje izdali, bodo znova modrovali in odločali o njem," pravijo v Eko krogu.

Opozorili so tudi, da še niso prejeli podatkov o izpustih snovi v zrak iz Lafarge Cementa in o kakovosti zraka na Ravenski vasi nad Zagorjem, za katere so se decembra dogovorili z okoljskim ministrom Rokom Žarnićem. Prav tako še niso začeli pripravljati dogovorjeno presojo vplivov na okolje za Lafarge Cement, ki naj bi bila končana preden bi trboveljska cementarna znova zagnala proizvodnjo, niti se ni sestala delovna ekipa za izboljšanje kakovosti zraka v Zasavju, povzema STA.

Aktivisti poudarjajo, da v teh razmerah dojemajo načrtovani slovensko-francoski sporazum o strateškem partnerstvu kot posmeh, zato mu nasprotujejo. "Ponavljamo, da smo sporazumu načeloma naklonjeni, vendar zahtevamo, da ga premier Borut Pahor ne podpiše, preden trajno ne razrešimo problemov sežiganja nevarnih odpadkov s francosko cementarno Lafarge Cement v Trbovljah," so še navedli v Eko krogu.

Politika

8.00 zaprta seja preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje ravnanja ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, na kateri se bodo dogovorili o delu.

9.00 nadaljevanje redne seje DZ, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog spremembe zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, predlog zakona o socialnem podjetništvu, predlog zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja ter noveli zakonov o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja in o uresničevanju javnega interesa za kulturo.

11.00 predstavitev javnomnenjske raziskave Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici v seriji Slovenski utrip o demokraciji v Sloveniji (dvorana Slovenske matice v Ljubljani in senatna soba Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici)

11.30 predsednik DZ Pavel Gantar bo sprejel predstavnike Zveze hrvaških društev v Sloveniji.

Program obiska predsednika republike Danila Türka v občini Piran

12.30 predsednik republike se bo srečal s piranskim županom Petrom Bossmanom in predstavniki Občine Piran, ki mu bodo predstavili delovanje in projekte občine.

15.30 predsednik republike si bo ogledal novo zbirko Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran o tradicionalnem ladjedelstvu, pol ure pozneje bo obiskal Morsko biološko postajo in ob 18.00 pa bo govornik na slovesnosti ob dnevu pomorstva.

Gospodarstvo

12.00 novinarska konferenca urada vlade za komuniciranje, na kateri bodo državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar, državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec in državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Viljem Pšeničny spregovorili o ukrepih, ki jih je vlada sprejela v zvezi z zahtevami Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

16.00 aktivisti zagorskega okoljevarstvenega društva Eko krog pred francoskim veleposlaništvom v Ljubljani pripravljajo enourni protest zaradi načrtovanega podpisa strateškega partnerstva s Francijo - v Eko krogu namreč zahtevajo, da Lafarge Cement, ki je v lasti Francozov.

Statistični urad bo objavil podatke o indeksih cen življenjskih potrebščin in povprečne drobnoprodajne cene za februar, cene energentov v drugem lanskem polletju in indeks stroškov dela za zadnje lansko četrtletje.

Na skupščini Raiffeisen banke bodo lastniki odločali o dokapitalizaciji banke.

Družba

11.00 novinarska konferenca Zveze slovenskih društev za boj proti raku in Onkološkega inštituta Ljubljana bo potekala v sejni sobi inštituta. Na njej bodo predstavili aktivnosti v okviru Tedna boja proti raku in najpomembnejše dosežke onkološkega inštituta v preteklem obdobju ter načrte za naprej.

14.00 sprejem predstavnikov sektorja za mednarodne policijske operacije in Policijske akademije, ki organizirajo in vodijo osnovno usposabljanje policistov kandidatov za delo v mednarodnih civilnih misijah, pri generalnem direktorju policije Janku Goršku.

14.00 konferenca z naslovom Odnosi vednosti: feminizmi, znanost, znanstvenice, ki jo organizira Komisija za ženske v znanosti, na njej pa bo imela nagovor generalna direktorica direktorata za znanost na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jana Kolar. Konferenca bo potekala na Fakulteta za družbene vede.

14.00 predstavitev knjige Blaža Lenarčiča z naslovom Socialni kapital v virtualnih skupnostih, ki jo v knjižnici Znanstveno-raziskovalnega središča v Kopru pripravljata Univerzitetna založba Annales Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem in Zgodovinsko društvo za južno Primorsko.

20.00 v Klubu Cankarjevega doma bodo počastili 50 izjemnih žensk, med katerimi bo po izboru uredništva revije Ona in strokovne komisije razglašena najuspešnejša, ki bo prejela naziv ona 365, na njej pa bo imel nagovor predsednik republike Danilo Türk.

Začetek tedna boja proti raku pod geslom Tudi cepljenje varuje pred nekaterimi raki.

Kultura

9.00 začetek mednarodnega festivala Dnevi etnografskega filma, ki ga pripravlja Slovensko etnološko društvo v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Festival bo potekal do 11. marca v SEM.

11.00 na Društvu slovenskih pisateljev bodo predstavili nove knjige založbe Litera: Vaserkeber in druge dogodbe (Peter Kolšek) ter Kost in koža (Georges Hyvernaud) iz zbirke Nova znamenja, Pobočje sončnega griča (Štefan Kardoš), Polomljeni vilin (Cvetka Bevc) in Pristanek na kukavičje jajce (Peter Rezman) iz zbirke Piramida ter Hans Gerstner: življenje za glasbo (Jernej Weiss) iz zbirke Posebne izdaje.

11.00 predstavitev Kulturnega bazarja, ki bo 15. marca v Cankarjevem domu in na osnovni šoli Majde Vrhovnik

11.00 predavanje Valentine Petaros Jeromela z naslovom Božanska komedija med izročilom in prevajanjem: poskusi v slovenskem jeziku; ZRC SAZU.

20.00 v okviru festivala novinarske in dokumentarne fotografije podelitev nagrad Slovenia Press Photo 2011 in odprtje razstave zmagovalnih del v Mestni hiši Ljubljana.

20.00 koncert ob 20-letnici Kosovelovega doma Sežana in dnevu žena, v Kosovelovem domu v Sežani bo nastopil bo pianist Danijel Detoni.

20.15 koncert vokalne zasedbe Perpetuum Jazzile v Kulturnem domu Nova Gorica.

Mednarodna dejavnost

PARIZ - Predsednik vlade Borut Pahor bo začel obisk v Franciji, kjer bo s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyem podpisal sporazum o strateškem partnerstvu med državama.

SARAJEVO - Minister za zunanje zadeve Žbogar bo skupaj z avstrijskim zunanjim ministrom Michaelom Spindeleggerjem in bolgarskim zunanjim ministrom Nikolajem Mladenovom obiskal BiH. Zvečer bo minister Žbogar odpotoval v Makedonijo, kjer se bo srečal s slovenskimi podjetniki, člani Slovensko makedonskega poslovnega kluba, častnim generalnim konzulom ter predstavniki Slovenskega združenja France Prešeren iz Skopja, Slovenskega društva Triglav iz Bitole in študenti slovenskega jezika.

BRUSELJ - Zasedanje Sveta EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov, ki se ga bo iz Slovenije udeležil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Ministri bodo med drugim razpravljali o izvajanju Strategije Evropa 2020, o Evropski platformi proti revščini in socialni izključenosti ter o Zeleni knjigi - za ustrezne, vzdržne in varne evropske pokojninske sisteme.