Napovednik: Komisija bo preverjala kršenje predpisov Draga Kosa

Parlamentarna mandatno-volilna komisija se bo danes na zahtevo poslancev SDS lotila poročil o delu protikorupcijske komisije v času, ko jo je vodil Drago Kos. Komisija bi morala po mnenju poslancev SDS zavzeti "jasno stališče do očitnega kršenja predpisov, ki si jih je dovolil nekdanji predsednik protikorupcijske komisije".

Objavljeno
08. marec 2011 07.10
M. Č., delo.si
M. Č., delo.si
Ljubljana - V SDS namreč opozarjajo, da je Drago Kos v preteklosti večkrat ignoriral sklepe tedanje parlamentarne komisije po zakonu o preprečevanju korupcije, ki jo je vodil Branko Marinič. To je bilo "še posebej očitno, ko mu je bilo s sklepom naloženo, da dopolni poročilo svoje komisije za leto 2008 v zvezi z aktivnostmi, ki jih je imel sam in člani komisije v zadevi Patria". Prav tako Kos ni želel poročati o stanju prijav na področju korupcije in tudi ne o aktivnostih, ki jih je opravil v zvezi s prijavami, so po poročanju STA prepričani poslanci SDS.

Razlogi za Kosov "bojkot poročanja DZ" so se po njihovem pokazali kasneje, po imenovanju novega vodstva komisije z Goranom Klemenčičem na čelu. Ta je ob primopredaji obvestil javnost, "da je v Kosovih omarah obtičalo kar 1400 prijav sumov korupcije".

Ker komisija tedaj ni zaključila z obravnavo poročil o delu protikorupcijske komisije za leti 2008 in 2009, v SDS zahtevajo, da jih obravnava mandatno-volilna komisija, ki je po novem zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije prevzela naloge t. i. Mariničeve komisije. Mandatno-volilna komisija bi morala po mnenju poslancev SDS zavzeti jasno stališče do "očitnega kršenja predpisov, ki si jih je dovolil nekdanji predsednik protikorupcijske komisije".

Politika

12.00 seja odbora DZ za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj, na kateri bodo obravnavali sum nepravilnosti pri razpisu za sofinanciranje izgradnje širokopasovnih povezav.

12.00 seja mandatno-volilne komisije DZ, na kateri bodo obravnavali poročilo o delu komisije za preprečevanje korupcije v letu 2009.

12.15 seja interesne skupine delodajalcev DS, na kateri bodo med drugim obravnavali vladne dokumente: konkurenčnost slovenskega gospodarstva - pregled stanja in ukrepi za izboljšanje in prioritete vlade za obdobje 2011-2012.

13.00 seja komisije DS za gospodarstvo, obrt, turizem in finance, na kateri bodo obravnavali novelo zakona o bančništvu in novelo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence.

14.00 seja komisije DS za državno ureditev, na kateri bodo med drugim obravnavali novelo zakona o finančnih zavarovanjih.

16.00 seja odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog zakona o zaposlovanju in delu tujcev.

Gospodarstvo

9.30 odprtje srečanja z naslovom Inteligentna energija 2011, ki ga organizirajo Zavod za celovite razvojne rešitve E-Zavod, Slovenian Business and Research Association (SBRA), ministrstvo za gospodarstvo in Skupnost socialnih zavodov Slovenije.

10.00 odprtje letnega posveta zadružnikov o vlogi zadrug v prihodnji skupni kmetijski politiki z nagovorom; ob 11. uri bo minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan spregovoril o kmetijski reformi v Sloveniji in EU.

12.00 odprtje mednarodnega sejma Dom, na katerem bo govornik predsednik republike Danilo Türk.

13.00 omizje GZS z naslovom Interventna plačilna in insolvenčna zakonodaja - zagon ali nova zavora?, na katerem bo med drugim stališče GZS predstavil generalni direktor GZS Samo Hribar Milič.

Program XI. alpske konference

19.00 slovesnost ob 20. obletnici Alpske konvencije, na kateri bodo imeli nagovor minister za okolje in prostor Roko Žarnić, generalni sekretar Alpske konvencije Marco Onida in direktor Triglavskega narodnega parka Martin šolar; Kongresni center Brdo.

Družba

12.00 sprejem delegacije šejkov iz dežele Katar, ki ga v okviru pustne povorke organizira Mestna občina Ptuj.

13.00 podelitev priznanja Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije roža mogota za dosežek leta za enake možnosti žensk in moških; Dom sindikatov.

13.00 odprtje novega eksperimenta v Hiši eksperimentov na temo pretvorbe analognih vrednosti v digitalne, ki ga bo odprla direktorica direktorata za znanost na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jana Kolar.

16.00 okrogla miza o predlogu nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020, ki jo organizira Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, udeležili pa je bodo tudi minister za zdravje Dorjan Marušič, izvršni direktor zdravstvenih zavarovanj Adriatica Slovenice Dušan Čebohin in predsednica upravnega odbora Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Tatjana Čerin.

17.00 sklepni dogodek Mentorskega dneva s političarko, ki ga ob mednarodnem dnevu žena organizira Urad za enake možnosti v sodelovanju z vlado, DZ in študentkami Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem, na njem pa bodo imeli nagovor podpredsednik DZ Miran Potrč, direktorica Urada za enake možnosti Tanja Salecl in strokovnjakinja s področja političnega delovanja žensk Milica Antić - Gaber ter udeležene ministrice in poslanke ter študentke bodo spregovorile o svoji izkušnji.

18.00 srečanje in okrogla miza z naslovom Uspešne ženske, ki ga ob mednarodnem dnevu žena organizira Zavod Ypsilon, udeležile pa se ga bosta tudi Milka Forcan iz Srbije in odgovorna urednica revije Ona Sabina Obolnar.

Kultura

11.00 novinarska konferenca v Cankarjevem domu s predstavitvijo 14. pripovedovalskega festivala Pravljice danes 2011.

17.00 s predstavitvijo štirih publikacij založbe KUD Apokalipsa začetek 12. mednarodnega feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore 2011 (do 11. marca); ŠKUC, klub Tiffany, Stari trg 21.

18.00 predstavitev intermedijskega umetniškega projekta Igorja Štromajerja z naslovom Ljubezen brez milosti v Trubarjevi hiše literature.

19.00 odprtje likovne razstave v Narodni galeriji z naslovom Izzvenevanje nekega obdobja. Oris poznobaročnega slikarstva na Kranjskem, ki se ga bo udeležila ministrica za kulturo Majda Širca.

19.30 komorni koncert prvonagrajencev tekmovanja mladih glasbenikov Norveške 2010, v Mestni hiši Ljubljana bosta nastopila Martin Hatlo (basbariton) in John Chen (klavir).

19.30 jubilejna 100. ponovitev muzikala Sugar - Nekateri so za vroče v režiji Stanislava Moše; MGL.

20.00 s predstavo To sem jaz, kdo si pa ti? v produkciji KD Integrali začetek festivala dramske pisave Preglej na glas 2011 (do 18. 3.); Cankarjev dom,.

20.00 odprtje razstave izbranih fotografij mednarodnega fotografskega natečaja Globalni svet: skozi objektiv človekovih pravic in razglasitev nagrajencev; KUD France Prešeren.

Mednarodna dejavnost

PARIZ - Predsednik vlade Borut Pahor se bo v okviru obiska v Franciji srečal s francoskim premierjem Francoisom Fillonom, predsednikom senata Gerardom Larcherjem in generalnim sekretarjem mednarodne organizacije za frankofonijo Abdoujem Dioufom ter se udeležil okrogle mize o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Francijo.

SKOPJE - Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar bo na dvodnevnem uradnem obisku v Makedoniji. Med drugim se bo srečal s predsednikom Socialdemokratske zveze Makedonije (SDSM) Brankom Crvenkovskim.

DUNAJ - Ob mednarodnem dnevu žena bo publicistka Spomenka Hribar imela predavanje z naslovom Narodna sprava in ustanovitev lastne države Republike Slovenije. (ob 18. uri; Slovenski znanstveni inštitut na Dunaju, Seilerstätte 2).