Napovednik: Obrtniki z dvigovanjem gotovine nadaljujejo državljansko nepokorščino

Člani Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) bodo danes z bankomatov dvigovali gotovino in tako nadaljevali državljansko nepokorščino. Začeli so jo v začetku meseca, ko so davčno upravo neuspešno prosili za odlog plačil prispevkov in davkov. V Banki Sloveniji zagotavljajo, da je gotovine v državi dovolj.

Objavljeno
11. marec 2011 07.11
Mednarodni obrtni sejem v Celju
M. Č., delo.si
M. Č., delo.si

Ljubljana - Na OZS ne vedo, koliko članov bo podprlo protest z dvigovanjem gotovine iz bankomatov. Odločitev prepuščajo vsakemu članu posebej. Vendar menijo, da bodo sodelovali, saj so na regijskih posvetih podprli vsa prizadevanja OZS za rešitev razmer v gospodarstvu in se strinjali, da je treba stopnjevati pritisk na vlado z različnimi oblikami državljanske nepokorščine.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec je minuli teden zagotovil, da je gotovine v Sloveniji dovolj in da so vloge v bančnem sistemu varne in na voljo v vsakem trenutku. Tudi v združenju bank so potrdili, da banke in hranilnice poslujejo solventno in zelo skrbno uravnavajo likvidnost, tako da so vloge varne in v vsakem trenutku izplačljive.

52.000 članov zbornic bo z državljansko nepokorščino nadaljevala dokler rešitve, ki jih je v pomoč malemu gospodarstvu predlagala vlada, ne bodo sprejete v državnem zboru in objavljene v uradnem listu. Današnjemu dvigu gotovine bo v ponedeljek sledil dvig gotovine iz bank, v sredo pa miren protestni shod pred poslopjem državnega zbora in vlade.

Če ključne zahteve obrti ne bodo uresničene do foruma obrti in podjetništva 13. aprila, bo po napovedih OZS sledi naslednji korak - 18. aprila je nato predvidena zapora Slovenije.

Politika

10.00 na skupni seji odborov DZ za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano ter za zadeve EU bodo med drugim obravnavali ključne izzive finančne perspektive EU za obdobje po letu 2013 s poudarkom na skupni kmetijski politiki in o predlogu stališča RS do sporočila komisije Evropskemu parlamentu, svetu, evropskemu ekonomsko-socialnemu odboru in odboru regij skupna kmetijska politika proti letu 2020: odziv na prihodnje izzive, povezane s hrano, naravnimi viri in ozemljem.

11.15 za javnost zaprt pogovor predsednika in članov odbora DZ za finance in monetarno politiko s predstavniki misije Mednarodnega denarnega sklada.

Predsednik republike Danilo Türk se bo z vodji poslanskih skupin pogovarjal o predlogu kandidature za mesto sodnika Ustavnega sodišča RS.

Gospodarstvo

9.30 posveta delodajalcev v organizaciji Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije GIZ se bosta v radenškem hotelu Radin med drugim udeležila minister za zdravje Dorjan Marušič in ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan.

10.00 uvodni sestanek GZS ob ustanovitvi Slovensko-ruskega poslovnega sveta, na katerem bodo spregovorili o povezovanju podjetij, ki poslujejo v Rusiji; udeležila se ga bosta tudi ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev in direktor Rika Janez Škrabec.

11.00 minister za promet Patrick Vlačič in novogoriški župan Matej Arčon bosta na območju opuščenega mejnega prehoda Rožna Dolina slovesno odprla preurejeno cesto in novozgrajeno krožno križišče.

Statistični urad bo objavil podatke o izvozu in uvozu blaga za lanski december in letošnji januar.

Družba

9.00 v Mariboru bodo odprli mednarodno konferenco z naslovom Družbena odgovornost in izzivi časa 2010: Mladi v presečišču svetovnih sprememb. Organizira jo Inštitut za razvoj družbene odgovornosti (IRDO), na njem pa bo imel nagovor tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

10.30 na Onkološkem inštitutu Ljubljana bodo predstavili dosedanje rezultate programa Dora in načrte za nadaljnje širjenje po državi.

10.30 v City Hotelu Ljubljana bo do 12. marca potekala mednarodna znanstvena konferenca z naslovom Evropske vrednote pod vprašajem - Diskurzivne konstrukcije Evrope.

11.00 na novinarski konferenci ob začetku referendumske kampanje o zakonu o malem delu bodo spregovorili minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, ministrica za gospodarstvo Darja Radić in državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Kovšca.

11.00 društvo Ekologi brez meja bodo predstavili projekt Star papir za novo upanje; po novinarski konferenci bo organiziran ogled Dinosovega obrata za predelavo odpadnega papirja.

11.00 mladi iz Slovenije, Kitajske, Tajske in Litve bodo debatirali s podpredsednikom Evropskega parlamenta Stavrosom Lambrinidisom. Srečanje v okviru projekta Razpravljaj, razumi ... spremeni! organizira zavod za kulturo dialoga Za in proti.

11.00 na vadišču Graben bodo odprli Gregorjev sejem, organizira ga Kmetijska zadruga Krka.

16.00 komemoracijo ob 50. obletnici nesreče v rudniku Zagorje organizirajo Občina Zagorje, Turistično društvo Ruardi in Rudarski pevski zbor Loški glas.

17.30 - 20.00 tradicionalno otroško prireditev Pozdrav pomladi - Gregorčki ob Gradaščici pripravlja Društvo za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra.

20.00 na prireditvi Generacije znanosti bodo podelili nagrade Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU za znanstvene dosežke na področju družboslovja in humanistike. Udeležila se jo bosta tudi predsednik republike Danilo Türk in predsednik DZ Pavel Gantar.

Kultura

12.30 ob 100. obletnici mednarodnega dneva žena bodo v Hiši Evropske unije odprli fotografsko instalacijo 1911 dan žensk 2011.

18.00 v galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju bodo odprli razstavo del nagrajenca Prešernovega sklada Jožeta Tisnikarja.

19.00 v Stožicah napovedujejo glasbeno-scenski dogodek Lipica v Ljubljani.

19.30 v SNG Maribor bodo premierno predstavili opero Giuseppeja Verdija Moč usode v režiji Piera Francesca Maestrinija in pod taktirko dirigenta Marca Boemija.

19.30 v Divači se bo začel mednarodni simpozij Srečko Kosovel in politična resnica poezije.

Mednarodna dejavnost

GÖDÖLLO - Začelo se bo dvodnevno neformalno srečanje ministrov za zunanje zadeve držav članic EU (Gymnich). Iz Slovenije se ga bo udeležil minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar. Glavna tema srečanja bodo po napovedih razmere v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu. Ministri bodo poleg tega predvidoma analizirali skupno zunanjo politiko v prvem letu po uveljavitvi lizbonske pogodbe ter oblikovanje evropske diplomatske službe.

BRUSELJ - Voditelji držav in vlad EU se bodo zaradi trenutnih razmer v Libiji sestali na izrednem srečanju. Izrednemu vrhu unije bo sledilo še neformalno srečanje predsednikov držav in vlad območja evra na temo ukrepov za zaščito evra. Obeh vrhunskih srečanj se bo udeležil predsednik vlade Borut Pahor. Premier se bo srečal s predsedniki vlad in držav EU ter s predsednikom Evropskega parlamenta Jerzyjem Buzkom.

BRUSELJ - Sklenilo se bo dvodnevno zasedanje obrambnih ministrov zveze Nato, na katerem razpravljajo o položaju v Libiji in ukrepih proti režimu libijskega voditelja Moamerja Gadafija.