Napovednik: Odbor za finance o odgovornosti za sporne managerske prevzeme

Odbor DZ za finance in monetarno politiko se bo na zahtevo poslanske skupine SLS spoprijel z vprašanjem odgovornosti za bančna posojila, namenjena spornim managerskim prevzemom. V SLS ob tem pričakujejo, da bodo na seji od vpletenih akterjev dobili ustrezne odgovore in podatke ter pozvali vlado k ukrepanju.

Objavljeno
09. marec 2011 07.14
Nekateri direktorji so zaslužili tudi dvakrat več kot premier
M. Č., delo.si
M. Č., delo.si

Ljubljana - Pobudnike med drugim zanima, ali je imela Banka Slovenije kot nadzornik bančnega sistema vpogled v vsa slabo zavarovana več stomilijonska bančna posojila managerjem, kako je v teh primerih ukrepala in pod kakšnimi pogoji so bila odobrena. Poleg tega želijo izvedeti, kdaj bo vlada sprožila ustrezne postopke in terjala povrnitev povzročene škode.

Po poročanju STA bodo ministrstvu za finance domnevno naložili, da DZ poroča o konkretnih ukrepih, ki so bili ali bodo sproženi zoper člane uprave in nadzornih svetov tistih bank v pomembni državni lasti, ki so oz. bodo zaradi slabo zavarovanih posojil, namenjenih managerskim odkupom, utrpele poslovno in finančno škodo.

Finančno in gospodarsko ministrstvo pa naj pripravita predlog sistemske ureditve uveljavljanja kazenske in odškodninske odgovornosti članov uprave ter nadzornih svetov vseh članov uprav in nadzornih svetov družb v delni ali večinski državni lasti, še predlagajo v SLS.

V nadaljevanju seje bodo člani odbora za sprejem na plenarni seji DZ pripravili še predlog novele zakona o bančništvu, s katero se bo v slovenski pravni red uvedla direktiva EU, ki zaostruje pravila za nagrajevanje v bankah. Po novem se bo ustrezno nagrajevalo tudi učinkovito upravljanje tveganj in ne zgolj doseganje dobička.

Politika

9.00 nujna seja odbora DZ za zdravstvo, na kateri bodo obravnavali predlog stališča RS do predloga uredbe Evropskega parlamenta in sveta o spremembi uredbe št. 648/2004 v zvezi z uporabo fosfatov in drugih fosfornih spojin v detergentih za pranje perila v gospodinjstvu. Takoj po zaključku še seja, na kateri bodo obravnavali zvišanje cen zdravil, ki niso predmet financiranja iz javnih sredstev

9.00 seja odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, na kateri bodo obravnavali novelo zakona o zemljiški knjigi.

11.30 seja komisije DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, na kateri bodo obravnavali predlog nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020.

12.00 nujna seja odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri bodo med drugim razpravljali o problematiki prijavljanja mučenja živali pristojnim institucijam in predlog stališča RS do sporočila komisije Evropskemu parlamentu, svetu, evropskemu ekonomsko-socialnemu odboru in odboru regij skupna kmetijska politika proti letu 2020: odziv na prihodnje izzive, povezane s hrano, naravnimi viri in ozemljem.

12.00 novinarska konferenca poslanske skupine SLS ob vložitvi novele zakona o gospodarskih družbah, na kateri bo predsednik skupine Radovan Žerjav predstavil novelo.

14.00 zaprta skupna seja odbora DZ za zadeve EU in odbora DZ za finance in monetarno politiko, na kateri bodo obravnavali izhodišča za udeležbo predsednika vlade Boruta Pahorja na vrhu evroskupine, ki bo 11. marca v Bruslju.

14.00 seja odbora DZ za obrambo, na kateri bodo med drugim obravnavali sklep o sodelovanju pripadnikov Slovenske vojske v pomorski vojaški operaciji EU Navfor Atalanta.

14.00 skupna seja komisije DS za kulturo, znanost, šolstvo in šport, komisije DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, komisije DS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj in komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, na kateri bodo obravnavali predstavitev osnutka zakona o opravljanju dejavnosti splošnega pomena na področju negospodarskega sektorja.

Poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan bo na delovnem obisku pri Slovenski vojski gostil poveljnika Natovega poveljstva v Sarajevu, brigadnega generala Davida B. Enyearta. (do 11.)

Gospodarstvo

9.00 novinarska konferenca z naslovom Ne zaklenite nam prihodnosti! v organizaciji društva za sonaraven razvoj Focus, Greenpeacea Slovenije in društva Ekologi brez meja, na kateri bodo predstavili opozorilo vladi glede zaustavitve projekta Teš 6.

10.00 odprtje konference Slovensko lesarstvo - kam gremo?, ki jo organizira GZS; ob 11. uri bo na Gospodarskem razstavišču okrogla miza o možnostih prestrukturiranja slovenske lesno predelovalne industrije.

10.00 regionalni posvet na temo razpolaganja z javnimi financami v občinah celjske regije, ki ga organizirata računsko sodišče in Mestna občina Celje, udeležila pa se ga bosta tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes in vrhovna državna revizorka Mojca Planinšek; ob 12.30 bo novinarska konferenca Šoltesa in celjskega župana Bojana Šrota v celjskem Narodnem domu.

14.00 okrogla miza o konkurenčnosti v organizaciji Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki se je bodo udeležili minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, direktor urada vlade za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle, dekan ekonomske fakultete Dušan Mramor, Dušan Krajnik iz OZS in izvršna direktorica GZS Alenka Avberšek.

15.30 izjava za javnost predsednika GZS Stojana Binderja in predsednika SDS Janeza Janše po končanem srečanju vodstev GZS in SDS.

17.00 okrogla miza o inovativnosti in spodbujanju inovacijskih procesov v malih in srednje velikih podjetij v okviru projekta PROINCOR in razglasitev treh najboljših poslovnih načrtov v okviru projekta Tekmovanje za najboljši poslovni načrt 2011, ki ga izvaja Tehnološki park Ljubljana.

Program I. Dinarske konference

9.00 direktor Triglavskega narodnega parka Martin Šolar in bohinjski župan Franc Kramar bosta na Ribčevem lazu sprejela udeležence Alpske konference. Nato bo na Brdu minister za okolje in prostor Roko Žarnić spregovoril o poglavitnih dosežkih v času slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji ter predal predsedovanjo vodji švicarske delegacije Robertu Reichu.

Družba

10.30 slavnostna seja Zveze in društev za boj proti raku, na kateri bo med drugim imel nagovor minister za zdravje Dorjan Marušič.

10.30 (predvidoma) izjava za javnost strokovne direktorice Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Darje Arko po sestanku s stavkovnim odborom v zvezi s stavko v UKC Maribor.

15.00 slavnostna akademija ob 130. obletnici slovenske psihiatrične službe in prve psihiatrične bolnišnice v Sloveniji, na kateri bo govornik predsednik republike Danilo Tür.

20.00 pogovorni večer z naslovom Elite nekoč in danes v organizaciji Sociološkega društva Slovenije, na katerem bosta urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin in predsednik uprave Kad Borut Jamnik spregovorila na temo Vonj po moči - vzvodi, omrežja, nadzor, lojalnost; Cankarjev dom.

Kultura

12.00 predstavitev knjige Renate Salecl z naslovom Izbira, dvorana SAZU.

18.00 okrogla miza z naslovom Trženje v založništvu, na kateri bodo sodelovali Miha Kovač, Samo Rugelj in Serdar Ozkan; Gospodarska zbornica Slovenije.

19.00 odprtje multimedijske razstave s performativnimi dogodki skupine Threshold#01.1; Kazemate, Ljubljanski grad.

Mednarodna dejavnosti

SKOPJE - Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar bo na dvodnevnem uradnem obisku v Makedoniji. Zjutraj bo nadaljeval regionalni posvet slovenskih veleposlanikov s področja Zahodnega Balkana. Se sešel z ministrom za zunanje zadeve Antoniom Milošoskim, popoldne pa še s predsednikom vlade Nikolo Gruevskim in predsednikom republike Gjorgem Ivanovim.

CANNES - Minister za promet Patrick Vlačič bo na posebni okrogli mizi v sklopu nepremičninskega sejma Mipim 2011 skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem sodeloval na predstavitvi z naslovom Glavno mesto Slovenije, Ljubljana, kot logistično-poslovni center Srednje Evrope na stičišču 5. in 10. prometnega koridorja.

BRUSELJ - Zasedanje Sveta EU za konkurenčnost. Ministri bodo med drugim govorili o pobudi za oblikovanje unije inovacij, vključno z zagonom pilotskega projekta partnerstva na področju aktivnega in zdravega staranja.